Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka |
Kapusta ziemniaczana to przewrotne danie z terenu
Kolbuszowszczyzny, w którym nie ma kapusty. W lokalnej lasowiackiej gwarze
nazwa ta brzmi „kapusta źmiocano”. W tej części Puszczy Sandomierskiej, a
szczególnie w Kolbuszowej Górnej, Kupnie, Porębach Kupieńskich, Bukowcu,
Przedborzu i jeszcze w kilku miejscowościach z gminy Niwiska od pokoleń
przyrządza się gęstą zupę ziemniaczaną, zwaną kapustą ziemniaczaną albo ciupanką.
Specyfika tego lasowiackiego dania polega na odpowiednim zakwaszeniu ziemniaków,
co uzyskuje się przez ich samoczynne ukiszenie, bądź przez zakwaszenie. Zwykle
w zupie poza drobno pokrojonymi ziemniakami jest jeszcze kolorowa fasola,
groch, lub inna roślina strączkowa, a za omastę najczęściej służą skwarki lub
usmażony boczek. Zupa podawana jest na kwaśno, a pokrojone ziemniaki i fasola
wyglądem przypominają kapustę z fasolą.
Przepisów na kapustę ziemniaczaną jest tyle, ile gotujących
ją gospodyń. Szukając odpowiedniej receptury posiłkowałam się wiedzą i
doświadczeniem Pani Janiny Olszowy, znawczyni kuchni lasowiackiej, która na
kolbuszowskim skansenie prowadziła warsztaty kulinarne związane z przygotowywaniem
tej lokalnej potrawy. Przepis na kapustę ziemniaczaną z soczewicą na kwasie z
ogórków kiszonych pochodzi z publikacji „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12
sposobów”, wydanej przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g soczewicy (najlepiej zielonej)
- 75 g słoniny lub boczku
- 500 ml kwasu z ogórków
- sól do smaku
Soczewicę płuczemy i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na
kilka godzin, po czym odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy świeżą i
gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania soczewicę solimy do smaku.
Ziemniaki obieramy i siekamy siekaczem „esem” lub kroimy w
drobną kostkę (jak do jarzynowej sałatki). Pokrojone ziemniaki zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na cały dzień w ciepłe miejsce. Aby zapobiec ciemnieniu
ziemniaków oraz przyspieszyć proces fermentacji, do ziemniaków można dodać część
kwasu z kiszonych ogórków.
Ukiszone ziemniaki razem z wodą stawiamy na gaz i
zagotowujemy. Kiedy będą półmiękkie dodajemy pozostały kwas z kiszonych ogórków
i gotujemy do miękkości. Do ziemniaków dodajemy odcedzoną soczewicę. Zupę
solimy do smaku i wlewamy do niej gorący tłuszcz powstały przy smażeniu skwarków.
Tuż przed podaniem kapustę ziemniaczaną posypujemy skwarkami.
Danie podaje się na gorąco, najlepiej ze swojskim chlebem.
Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka |
Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
KUCHNIA PODKARPACKA
po więcej przepisów
na regionalne specjały
... a o Lasowiakach więcej w zakładce LASOWIACY I KUCHNIA LASOWIACKA :)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń