Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka |
Waleria Krzewicka z Rudnika nad Sanem, prababcia mojej
przyjaciółki, umiejętności kulinarne szlifowała w szkole dla panien w Krakowie.
Ze swoimi córkami dzieliła się zarówno wiedzą, jak i przepisami na przeróżne specjały,
w tym te, które znała z przyjęć u zamożnych znajomych. Jedna z córek Walerii,
Jadwiga, spisała w swoim zeszycie wiele przepisów na wspaniałe wypieki – zarówno
te, których nauczyła się w rodzinnym
domu, jak i te, które dostała od sąsiadek i koleżanek. Kilkadziesiąt lat
później zeszyt Jadwigi nadal jest w użytku. Sięga po niego jej córka, wnuczka,
a niedługo pewnie również prawnuczka. A na końcu tej kolejki jestem ja, niby
obca osoba z innego miasta i innych czasów, ale kulinarnie pokrewna dusza,
ponieważ przepisy Jadwigi bardzo przypadły mi do gustu i już kilka razy prezentowałam
je na blogu :)
Rogaliki z zeszytu Jadwigi to wypiek na bazie ciasta
krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka,
jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do
wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców. Małe drożdżowe
bułeczki i rogaliki są bardzo smaczne, ale szybko tracą świeżość, dlatego ten
rodzaj wypieków przygotowywano z reguły z ciasta wzbogaconego o większą ilość
tłuszczu, dzięki czemu ciasto było bardziej kruche i dłużej można je było
przechowywać. Miało to znaczenie na przykład przed weselami, kiedy pieczenie
różnych ciast i ciasteczek rozkładano na kilka dni. Poza praktycznymi aspektami
krucho-drożdżowe rogaliki są po prostu bardzo smaczne, dlatego pieczone są od
kilku pokoleń i nie zanosi się na to, by tradycja ta ustała.
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka |
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 24 sztuki:
- 300 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 200 g marmolady
- cukier puder
Drożdże kruszymy do kubka i rozcieramy z cukrem aż zamienią
się w płyn.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej masło pokrojone w kawałki i
siekamy. Do mąki dodajemy drożdże i jajko. Wyrabiamy jednolite ciasto, które
zawijamy w bawełnianą ściereczkę (można zastąpić ją folią spożywczą) i wrzucamy
do miski z zimną wodą.
Po około 2 godzinach ciasto wyciągamy z wody i dzielimy na 4
części. Każdą część rozwałkowujemy cienko w okrąg i dzielimy go na 6 części. Na
każdej części kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rogaliki. Rogaliki
pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) aż
nabiorą złotego koloru. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka |
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka |
Po więcej
regionalnych przepisów
zapraszam do zakładki
rogaliki pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńTeż je piekę, bo chociaż już dawno w Krakowie, to jestem z Rudnika. Uczyłyśmy się piec te rogaliczki na zajęciach z "robót ręcznych", jak je wówczas nazywano. do dzisiaj mam zeszyt z tego przedmiotu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że i u Ciebie tradycją jest podtrzymywana :-)
Usuń