Strony

Polityka prywatności:

niedziela, 1 marca 2020

Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka


Waleria Krzewicka z Rudnika nad Sanem, prababcia mojej przyjaciółki, umiejętności kulinarne szlifowała w szkole dla panien w Krakowie. Ze swoimi córkami dzieliła się zarówno wiedzą, jak i przepisami na przeróżne specjały, w tym te, które znała z przyjęć u zamożnych znajomych. Jedna z córek Walerii, Jadwiga, spisała w swoim zeszycie wiele przepisów na wspaniałe wypieki – zarówno te, których nauczyła się w rodzinnym domu, jak i te, które dostała od sąsiadek i koleżanek. Kilkadziesiąt lat później zeszyt Jadwigi nadal jest w użytku. Sięga po niego jej córka, wnuczka, a niedługo pewnie również prawnuczka. A na końcu tej kolejki jestem ja, niby obca osoba z innego miasta i innych czasów, ale kulinarnie pokrewna dusza, ponieważ przepisy Jadwigi bardzo przypadły mi do gustu i już kilka razy prezentowałam je na blogu :)
Rogaliki z zeszytu Jadwigi to wypiek na bazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców. Małe drożdżowe bułeczki i rogaliki są bardzo smaczne, ale szybko tracą świeżość, dlatego ten rodzaj wypieków przygotowywano z reguły z ciasta wzbogaconego o większą ilość tłuszczu, dzięki czemu ciasto było bardziej kruche i dłużej można je było przechowywać. Miało to znaczenie na przykład przed weselami, kiedy pieczenie różnych ciast i ciasteczek rozkładano na kilka dni. Poza praktycznymi aspektami krucho-drożdżowe rogaliki są po prostu bardzo smaczne, dlatego pieczone są od kilku pokoleń i nie zanosi się na to, by tradycja ta ustała.

Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka

Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 24 sztuki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 200 g marmolady
  • cukier puder

Drożdże kruszymy do kubka i rozcieramy z cukrem aż zamienią się w płyn.
Mąkę przesiewamy,  dodajemy do niej masło pokrojone w kawałki i siekamy. Do mąki dodajemy drożdże i jajko. Wyrabiamy jednolite ciasto, które zawijamy w bawełnianą ściereczkę (można zastąpić ją folią spożywczą) i wrzucamy do miski z zimną wodą.
Po około 2 godzinach ciasto wyciągamy z wody i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy cienko w okrąg i dzielimy go na 6 części. Na każdej części kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rogaliki. Rogaliki pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) aż nabiorą złotego koloru. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.

 
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka

Po więcej regionalnych przepisów
zapraszam do zakładki



3 komentarze:

  1. Też je piekę, bo chociaż już dawno w Krakowie, to jestem z Rudnika. Uczyłyśmy się piec te rogaliczki na zajęciach z "robót ręcznych", jak je wówczas nazywano. do dzisiaj mam zeszyt z tego przedmiotu.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.