Strony

Polityka prywatności:

sobota, 25 kwietnia 2020

Sakiewki z jabłkami - kuchnia podkarpacka

Sakiewki z jabłkami – kuchnia podkarpacka


Sakiewki z jabłkami według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Węglówki koło Krosna różnią się od innych kruchych ciastek z owocami. Do ich przygotowania wykorzystuje się twaróg, który jest jednym z trzech składników ciasta. Ten dodatek wpływa nie tylko na smak ciasta, ale i na sposób, w jaki się piecze. Ciasto twarogowe niemal nie rośnie, za to równomiernie się rumieni i jest kruche. Jabłka z cynamonem jako nadzienie bardzo do niego pasują.
Przepis zaczerpnęłam z publikacji „Smaki regionalne LGD Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.

Sakiewki z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 sztuk:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 500 g margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • 4-6 dużych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier waniliowy

Na lukier:
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru

Twaróg rozdrabniamy i rozcieramy, dodajemy margarynę startą na tarce i mąkę. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na godzinę.
Jabłka kroimy w drobną kostkę, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
Schłodzone ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i kroimy na kwadraty (około 8 na 8 cm). Na kwadraty nakładamy łyżeczkę jabłek i łączymy przeciwległe rogi, żeby ciasto wyglądało jak sakiewka.
Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół).
Do cukru pudru dodajemy śmietanę i ucieramy. Gotowym lukrem dekorujemy jeszcze gorące sakiewki.


Sakiewki z jabłkami – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów
w zakładce



3 komentarze:

  1. Sakiewki kruche, smaczne i delikatnie słodkie. Jestem pod wrażeniem sakiewek 🤗, nienaganna świeżość po dwóch dniach od pieczenia i rozmrożone również kruche, smaczne i nie są podmiękłe. 💖Brawo sakiewki 😄!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sakiewki są bardzo tłuste ponieważ ciasto składa się z dwóch kostek margaryny (50% ciasta to tłuszcz). Wykonałem sakiewki z tego przepisu, miałem nadzieję. Zamiast ciasta twarogowego można zrobić półfrancuskie z masłem, będzie o niebo lepsze i dużo zdrowsze! Pozdrawiam wszystkich, którzy zamierzają piec z tego przepisu :)

      Usuń
  2. Sakiewki są bardzo tłuste ponieważ ciasto składa się z dwóch kostek margaryny (50% ciasta to tłuszcz). Wykonałem sakiewki z tego przepisu, miałem nadzieję. Zamiast ciasta twarogowego można zrobić półfrancuskie z masłem, będzie o niebo lepsze i dużo zdrowsze! Pozdrawiam wszystkich, którzy zamierzają piec z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.