Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Moja dzisiejsza regionalna propozycja to proste racuszki naleśnikowe smażone z kawałkami rabarbaru. Słodkie naleśnikowe ciasto to doskonałe tło dla kwaskowego rabarbaru. Placuszki posypane cukrem pudrem nadają się na śniadanie, na deser albo na kolację. Najlepiej smakują na ciepło.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Markuszowej (gmina Wiśniowa) można znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskichz terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy mleko i roztrzepane jajka. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na plasterki grubości 0,5
cm. Zasypujemy łyżką cukru pudru, żeby osłodzić rabarbar.
Kiedy ciasto odpocznie, dodajemy do niego rabarbar i
mieszamy.
Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy, aż placuszki staną się złote z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
wiosennych przepisów
w zakładce
Zapraszam :)
Racuchów z rabarbarem jeszcze nie jadłam :), a tak pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńO tej porze roku z rabarbarem najlepsze :)
OdpowiedzUsuń