Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka |
Zupa szczawiowa jest prostym daniem, które niegdyś gotowano na tygodniu, kiedy nie było wiele czasu na „szykowanie” obiadu. Jeśli z niedzieli został rosół, szczawiowa gotowana była na jego bazie, dzięki czemu miała bogatszy smak. Gdy rosołu nie było, gotowano ją na wodzie. W odróżnieniu od szczawiowej na przetartym szczawiu, wersja ze szczawiem krojonym jest nieco kwaśniejsza. Młode ziemniaki i gotowane jajko podawane z zupą czyniły z niej kompletne danie, które czasem musiało wystarczyć za cały obiad.
Przepis na szczawiową z ziemniakami pochodzi z Cmolasu (powiat kolbuszowski), z terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej.
Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 l rosołu lub wody
- 200 g liści szczawiu*
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietany
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól do smaku
- Dodatkowo:
- ugotowane młode ziemniaki
- 2 jajka ugotowane na twardo
*100 g świeżego, nie mytego szczawiu, zajmuje jeden głęboki talerz wypełniony z czubkiem. Najlepiej smakują młode, małe listki.
Szczaw płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy
masło i dokładamy szczaw. Podsmażamy go przez 2 minuty na małym ogniu. Szczaw
szybko zrobi się brązowy i zmięknie.
Wodę lub rosół zagotowujemy i dodajemy szczaw. Śmietanę
łączymy z mąką, mieszamy i zaprawiamy kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym
całość wlewamy do garna z zupą i jeszcze raz zagotowujemy, doprawiając do smaku
solą.
Jajka obieramy i kroimy na dwie połówki. Na każdy talerz
nakładamy zupę, dodajemy połówkę jajka pokrojoną w kostkę i młode ziemniaki.
Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka |
Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
zup znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.