Strony

Polityka prywatności:

czwartek, 28 maja 2020

Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka

Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka
Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka

Pod tą zagadkową nazwą kryją się surowe zielone ogórki, krótko marynowane w zaprawie z octu jabłkowego, czosnku, soli, cukru i koperku. Czy ten smak może sprawić, że fałszywe ogórki pomylimy z małosolnymi? Raczej nie. I dobrze, bo ogórki w takiej słodko-kwaśnej zaprawie smakują doskonale i nie muszą udawać żadnego innego dania.

Sposób, w jaki przygotowane są fałszywe ogórki  małosolne, daleki jest od typowych mizerii i sałatek z naszego regionu. Prawdopodobnie danie to przywędrowało do nas z Rosji, gdzie w ten sposób przygotowuje się wiele sałatek i surówek warzywnych. Co więcej, kuchnia rosyjska tradycję tę przejęła od kuchni koreańskiej. W wersji wschodniej do zaprawy zwykle dodawany jest także olej, zgniecione ziarenka kolendry, a czasem również sezam. W naszym podkarpackim wydaniu do zaprawy z octu jabłkowego dodaje się świeży zielony koperek, który być może przywiedzie komuś na myśl smak ogórków małosolnych.

Fałszywe ogórki mogą być dodatkiem do obiadu, ale są też smaczną przystawką – podobnie jak ogórki kiszone czy małosolne.

Przepis na fałszywe ogórki małosolne pochodzi ze strony powiat.kolbuszowski.pl. Podała go Pani Marta Tendera z Zarębek.

Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka
Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka

Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka
Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g zielonych ogórków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego drobno zielonego koperku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego

Młode ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na ósemki.

Ocet mieszamy z drobniutko posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy koperek. Ogórki mieszamy z zaprawą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny.  Odlewamy nadmiar płynu. Ogórki podajemy z mięsem drobiowym lub wędlinami.


Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka
Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka



Wiecej typowych i nietypowych przepisów podkarpackich w zakładce
Zapraszam! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.