Strony

Polityka prywatności:

wtorek, 2 czerwca 2020

Młoda kapusta na kwaśno – kuchnia podkarpacka

Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka

Kolejny raz wracam tej wiosny do młodej kapusty, bo to bardzo wdzięczne warzywo i smaczny dodatek do wiosennych obiadów. Tym razem proponuję duszoną młodą kapustę, która jest lekko zakwaszana, co zmienia jej charakter z łagodnego, na bardziej intensywny. Niegdyś do zakwaszania młodej kapusty używano szczawiu, jednak z czasem w wielu domach szczaw zastąpiono kwaskiem cytrynowym. Koło Gospodyń Wiejskich w Zaczerniu (gmina Trzebownisko) nazywa tę kapustę starodawną, ponieważ w ich regionie w taki sposób przygotowuje się młodą kapustę od wielu pokoleń.
Oryginalny przepis znajdziecie w publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania ‘Eurogalicja’”.
Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka
Składniki:
  • 1 kg młodej kapusty
  • 200 g cebuli
  • 1,5 łyżki smalcu lub 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, kminek do smaku
  • szczypta kwasku cytrynowego
Kapustę szatkujemy i zalewamy ją zagotowaną wodą (około 1,5 szklanki). Przez kilka minut kapustę gotujemy w odkrytym rondlu, po czym solimy, dodajemy kminek, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż kapusta zmięknie, a woda odparuje.
Cebulę obieramy i rumienimy na tłuszczu. Dodajemy ją do kapusty, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i odrobinę kwasku cytrynowego.
Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka

Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka

 Zapraszam do zakładki

3 komentarze:

  1. lubię bardzo taką kapustę

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytam przepis i coś mi nie pasuje, kiedy używamy smalcu lub oleju, w przepisie cebulę smażymy na maśle a nie jest w przepisie. Czy tłuszcz do smażenia cebuli używamy wg uznania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi :) Przepisałam tak, jak było w przepisie, ale już poprawiłam.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.