Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka |
Pod tą zagadkową nazwą kryją się surowe zielone ogórki, krótko marynowane w zaprawie z octu jabłkowego, czosnku, soli, cukru i koperku. Czy ten smak może sprawić, że fałszywe ogórki pomylimy z małosolnymi? Raczej nie. I dobrze, bo ogórki w takiej słodko-kwaśnej zaprawie smakują doskonale i nie muszą udawać żadnego innego dania.
Sposób, w jaki przygotowane są fałszywe ogórki małosolne, daleki jest od typowych mizerii i
sałatek z naszego regionu. Prawdopodobnie danie to przywędrowało do nas z
Rosji, gdzie w ten sposób przygotowuje się wiele sałatek i surówek warzywnych.
Co więcej, kuchnia rosyjska tradycję tę przejęła od kuchni koreańskiej. W
wersji wschodniej do zaprawy zwykle dodawany jest także olej, zgniecione
ziarenka kolendry, a czasem również sezam. W naszym podkarpackim wydaniu do
zaprawy z octu jabłkowego dodaje się świeży zielony koperek, który być może przywiedzie
komuś na myśl smak ogórków małosolnych.
Fałszywe ogórki mogą być dodatkiem do obiadu, ale są też smaczną przystawką – podobnie jak ogórki kiszone czy małosolne.
Przepis na fałszywe ogórki małosolne pochodzi ze strony
powiat.kolbuszowski.pl. Podała go Pani Marta Tendera z Zarębek.
Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka |
Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g zielonych ogórków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego drobno zielonego koperku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
Młode ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na ósemki.
Ocet mieszamy z drobniutko posiekanym czosnkiem, solą,
pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy koperek. Ogórki mieszamy z zaprawą i
odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Odlewamy nadmiar płynu. Ogórki podajemy z mięsem
drobiowym lub wędlinami.
Fałszywe ogórki małosolne – kuchnia podkarpacka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.