Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka |
W naszej regionalnej podkarpackiej kuchni bób często łączony jest ze smażonymi produktami. Ma to na celu wzbogacenie smaku bobu, który lubi dodatki, ale takie połączenie polepsza również jego konsystencję. W Brzostku leżącym na zachodzie województwa, w połowie drogi między Pilznem a Jasłem, jada się bób duszony z młodą cebulą i gotowaną kiełbasą. Bób w takim wydaniu może pełnić rolę zarówno przystawki, jak i dania głównego. Danie jest sycące i swojskie, a jego smak podbija świeża zielenina w postaci natki pietruszki, koperku i mięty.
Przepis na bób po brzostecku od Pani Genowefy Tomaszewskiej
z Brzostku został opublikowany w „Brzosteckich przepisach kucharskich” wydanych
przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek.
Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka |
Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 szklanki świeżego bobu
- 500 g suchej kiełbasy
- 1 łyżka smalcu (może być olej)
- 2 młode cebule
- 4 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wywaru z gotowania kiełbasy
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanych liści mięty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- koperek
- sól i pieprz
Kiełbasę nakłuwamy widelcem, wkładamy do gotującej się wody i
gotujemy 5 minut. Po przestygnięciu kroimy ją na plasterki. Zachowujemy pół
szklanki wywaru po gotowaniu kiełbasy.
Cebule kroimy w kostkę, szczypior siekamy. W garnku z grubym
dnem lub na patelni podgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę z posiekanym
czosnkiem, a pod koniec wrzucamy szczypior. Do cebuli dodajemy kiełbasę, wywar,
liść laurowy i dusimy na lekkim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Do
kiełbasy z cebulą dodajemy bób, solimy i gotujemy go do miękkości często
mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy miętę, posiekaną
natkę pietruszki i koperek.
Bób z kiełbasą po brzostecku - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam również na
przepyszny
oraz inne tradycyjne
dania z Podkarpacia,
które znajdziecie w
zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Mała uwaga. Pani Genowefa jest z Brzostku, nie Brzostka. Taka anomalia językowa.
OdpowiedzUsuńMała uwaga, ale ważna :) Dziękuję
Usuń