Bób z cebulą - kuchnia podkarpacka |
Wielbiciele bobu wiedzą, że właściwie nie potrzebuje on żadnych dodatków. Wystarczy go ugotować. Nieco pełniejsze, choć nadal niezwykle proste danie, stanowi bób z cebulą według przepisu z gminy Wojaszówka koło Krosna. Ugotowany bób łączy się z podsmażoną cebulką i doprawia się go solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szybko, prosto i smacznie.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Łęk Strzyżowskich Bartnych zaprezentowano w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Bób z cebulą - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g bobu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 małe cebule
- pieprz, sól
- 1 łyżka soku z cytryny
Bób gotujemy w posolonej wodzie. Kiedy jest miękki odcedzamy
go. W zależności od upodobań bób można obrać lub użyć w całości. Na patelni
rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec
dodajemy do niej bób i jeszcze chwilę smażymy. Danie doprawiamy solą, pieprzem
i sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło.
Bób z cebulą - kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na podkarpckie specjały
w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.