Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka |
Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej
znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki
i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia
ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i
które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem
zamieszkującej Podkarpacie ludności, to nawet na tej niewielkiej przestrzeni
można wyróżnić tradycyjne dania dobrze znane w jednej części Podkarpacia i obce
mieszkańcom innej części województwa. Dla przykładu w północnej części regionu
od wielu pokoleń wypieka się drożdżowe buły nadziewane kaszą, ryżem lub
ziemniakami, które doprawia się na słono lub słodko. Króluje tu również delikatny
mleczny biały barszcz na zakwasie, który gotuje się na mleku i wodzie bez
dodatku przypraw takich jak czosnek, pieprz czy liść laurowy. Takich dań na
południu Podkarpacia nie uświadczycie. Znajdziecie tam jednak inne unikatowe
dania, charakterystyczne dla tego regionu, chociażby haluszki z bryndzą, knysze
czy pieczone razowe pierogi. Na wschodzi województwa do pierogów podadzą Wam
maczkę z grzybów czy kaczki, czyli pełny smaku zawiesisty sos. Podany tutaj
barszcz zapewne będzie barszczem czerwonym, natomiast biały barszcz będzie
bogaty od aromatu ziół oraz przypraw i nazywany będzie żurem. Na zachodzie
województwa, w okolicach Jasła, jada się natomiast wyjątkowe placki
ziemniaczane, które znane są również w Bieszczadach. Są to placki ziemniaczane
z dodatkiem kapusty kiszonej. Danie jest wyśmienite dzięki kapuście, która
uprzednio obgotowana we własnym soku jest miękka, ale wciąż kwaśna, co nadaje
plackom charakterystyczny smak. Placki są jednym z wielu przykładów na podkarpackie
dania, gdzie z niewielu składników gotuje się różnorodne pełnowartościowe
posiłki o wyjątkowym smaku. Podobnie jak typowe placki ziemniaczane te z
kiszoną kapustą podajemy same lub ze śmietaną albo grzybowym, czy mięsnym
sosem.
Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich
Sławęcin w publikacji Stowarzyszenia Przysieki Nasz Dom pt. „Tradycyjne potrawy
Gminy Skołyszyn”.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 kg surowych utartych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula średniej wielkości
- olej
- sól
- pieprz
- kminek do smaku
- ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
Kapustę kiszoną kroimy drobno i dusimy we własnym soku na małym ogniu około 15 minut. Można ją również gotować z dodatkiem rosołu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna.
W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Masę odciskamy nad miską, a z odciśniętego płynu odlewamy wodę. Skrobię która
osiądzie na dnie miski dodajemy do ziemniaków.
Gorącą kapustę odciskamy i dodajemy do utartych ziemniaków,
dzięki czemu zaparzone ziemniaki nie ściemnieją.
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko i drobno posiekaną,
podsmażoną na tłuszczu cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i
kminkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać mąkę pszenną.
Placki smażymy na tłuszczu i podajemy gorące, chrupiące,
wprost z patelni.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka |
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka |
Więcej dań z naszego
regionu
w zakładce
Zapraszam :)
Przepis do wypróbowania. Robiłam bieszczadzkie "fuczki" na bazie ciasta naleśnikowego z dodatkiem kiszonej kapusty - były pyszne!
OdpowiedzUsuńDlatego z chęcią wypróbuję tę wersję. Mnie do kuchni podkarpackiej nie trzeba przekonywać :) Pozdrawiam!
Bo Ty już jesteś nasza, to oczywiste! :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńPamiętam takie placki z domu Cioci.
OdpowiedzUsuńPrezentują się niesamowicie smacznie! <3
Fuczki robię od jesieni aż do wiosny. Bazę stanowią ugotowane ziemniaki z domieszką kapusty kiszonej i podsmażanej cebuli.Dodaję trochę mąki, jajka nie koniecznie.Jest wyśmienite!
OdpowiedzUsuń