Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka |
Jednym z dobrodziejstw natury, bez którego nie byłoby lasowiackiej kuchni, są leśne grzyby. W sezonie podawane przede wszystkim w postaci sosów i zup ze świeżych grzybów, poza sezonem wzbogacały smak i kolor wielu potraw. Suszone grzyby dorzucano do kapusty, do kasz i do zup. Dodawano je również do duszonych mięs.
Schab po lasowiacku to miękkie, soczyste kotlety duszone w towarzystwie suszonych grzybów i cebuli. Smakują wyjątkowo właśnie dzięki grzybom, które oddają im cały swój aromat. Jeśli dodamy prawdziwki, uzyskamy delikatny grzybowy smak i lekko brunatny sos. Z podgrzybkami sos będzie miał ciemnobrązowy kolor, a smak będzie bardziej wyrazisty. Suszone kozaki zabarwią sos na szary kolor, ale w zamian oddadzą mu całą swoją grzybową intensywność. Kotlety po lasowiacku najlepiej będą smakowały z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Przepis został opublikowany przez Stowarzyszenie Lokalna
Grupa Działania „Siedlisko”, które zrzesza gminy Kolbuszowa, Raniżów, Dzikowiec
i Majdan Królewski.
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg schabu
- 50 g suszonych grzybów
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sklarowane masło lub olej rzepakowy do smażenia
- pieprz, sól – do smaku
- 1 litr maślanki lub serwatki
Schab myjemy, kroimy w plastry szerokie na 2 cm, układamy w naczyniu i zalewamy maślanką lub serwatką. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Suszone grzyby zalewamy wodą i również odstawiamy.
Każdy kotlet przed smażeniem osuszamy, bardzo lekko rozbijamy
i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po 1 minucie z każdej strony. Cebulę drobno siekamy
i szklimy na tłuszczu. Na zeszkloną cebulę wykładamy obsmażone kotlety i dodajemy
namoczone, posiekane grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Doprawiamy
solą, przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości (w zależności od
grubości kotletów i jakości mięsa od 30 do 50 minut). Pod koniec duszenia dodajemy
posiekany czosnek i doprawiamy pieprzem. Powstały sos dobrze zagęścić łyżką
mąki.
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka |
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
przepisów
w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.