Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka |
Początkiem jesieni szukałam regionalnego przepisu na zupę
kukurydzianą wiedziona przeczuciem, że musi taki istnieć. Trochę po sezonie,
ale trafiłam w końcu na prosty i smaczny przepis na zupę z kukurydzy z kaszą jaglaną,
który pochodzi z terenów przygranicznych, z Ziemi Lubaczowskiej.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Szczutków znalazł się w
publikacji „Kresowe jadło. Przepisy kuchni lokalnej” wydanej w 2020 roku przez
Gminę Lubaczów.
Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
Kolby kukurydzy obieramy z ziaren. Cebulę kroimy w
kosteczkę, czosnek drobno siekamy i razem podsmażamy na maśle. Do cebuli
dodajemy kukurydzę i całość podlewamy rosołem (wywarem). Gotujemy do miękkości
kukurydzy, po czym wsypujemy kaszę i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy
solą i pieprzem.
W wersji współczesnej można dodać odrobinę kurkumy lub
ostrej papryki, a surową kukurydzę zastąpić kukurydzą z puszki.
Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka |
Podkarpackie zupy i wiele innych dań
znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Ale ja bym całość zmiksowała na krem.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis na zupę z kukurydzy <3
OdpowiedzUsuń