Strony

Polityka prywatności:

środa, 18 listopada 2020

Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka

Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka
Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka


Choć rzepa znana jest w Polsce od kilkuset lat, zawiera wiele cennych witamin i minerałów, a jej uprawa nie sprawia większych problemów, jemy jej coraz mniej. Rzepa uprawiana jest zwykle końcem lata i jesienią jako poplon ścierniskowy, nie zajmuje więc cennych areałów roślinom wysiewanym wiosną. Niegdyś cieszyła się dużą popularnością również ze względu na możliwość przechowywania jej przez kilka miesięcy w stanie surowym. Nie jest to jednak roślina o szerokim, uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, stąd jej niewielka popularność w stosunku do innych warzyw, chociażby kapusty pochodzącej z tej samej rodziny kapustowatych. Współcześnie uprawia się zarówno delikatne jadalne gatunki rzepy, jak i odmiany pastewne, służące jako pasza dla zwierząt.

W naszej lokalnej kuchni rzepa była używana głównie jako składnik surówek. Na Kolbuszowszczyźnie gotowano również zupę z rzepy, a także podawano jako potrawkę rzepę duszoną z grochem.

Przepis na surówkę z kapusty i białej rzepy pochodzi od pani Janiny Zdeb z Gminy Majdan Królewski. Opublikowany został na stronie Powiatu Kolbuszowskiego www.powiat.kolbuszowski.pl


Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka
Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka

Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka
Biała rzepa

Składniki:

  • 400 g białej kapusty
  • 100 g białej rzepy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 1 łyżka zielonego koperku
  • pół szklanki śmietany
  • sól i cukier do smaku

Kapustę drobno szatkujemy, solimy i ugniatamy, żeby lekko puściła sok. Rzepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy warzywa, dodajemy śmietanę, zieleninę i kminek. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.


Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka
Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka

Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka
Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów

znajdziecie w zakładce

KUCHNIAPODKARPACKA

 

 

A tam między innymi:

Sałatka z białej rzepy

 



Surówka z rzepy

 



1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.