Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka |
Choć rzepa znana jest w Polsce od kilkuset lat, zawiera wiele cennych witamin i minerałów, a jej uprawa nie sprawia większych problemów, jemy jej coraz mniej. Rzepa uprawiana jest zwykle końcem lata i jesienią jako poplon ścierniskowy, nie zajmuje więc cennych areałów roślinom wysiewanym wiosną. Niegdyś cieszyła się dużą popularnością również ze względu na możliwość przechowywania jej przez kilka miesięcy w stanie surowym. Nie jest to jednak roślina o szerokim, uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, stąd jej niewielka popularność w stosunku do innych warzyw, chociażby kapusty pochodzącej z tej samej rodziny kapustowatych. Współcześnie uprawia się zarówno delikatne jadalne gatunki rzepy, jak i odmiany pastewne, służące jako pasza dla zwierząt.
W naszej lokalnej kuchni rzepa była używana głównie jako składnik surówek. Na Kolbuszowszczyźnie gotowano również zupę z rzepy, a także podawano jako potrawkę rzepę duszoną z grochem.
Przepis na surówkę z kapusty i białej rzepy pochodzi od pani Janiny Zdeb z Gminy Majdan
Królewski. Opublikowany został na stronie Powiatu Kolbuszowskiego www.powiat.kolbuszowski.pl
Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka |
Biała rzepa |
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 100 g białej rzepy
- 1 cebula
- 1 łyżka nasion kminku
- 1 łyżka zielonego koperku
- pół szklanki śmietany
- sól i cukier do smaku
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i ugniatamy, żeby lekko
puściła sok. Rzepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy warzywa, dodajemy śmietanę, zieleninę i
kminek. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka |
Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka |
Więcej
regionalnych przepisów
znajdziecie w zakładce
A tam między
innymi:
Czesto taka robia.
OdpowiedzUsuń