Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka |
Zalewajka to rodzaj prostej tradycyjnej zupy gotowanej na Podkarpaciu od pokoleń. Charakterystyczny jest jej kwaśny smak, gładka, kremowa konsystencja i dodatek ziemniaków. Do ugotowania zalewajki wykorzystuje się wodę z kiszonych ogórków, kwas kapuściany (nazywana bywa kwasówką) albo zakwas na biały barszcz. Zupa zagęszczona jest zwykle śmietaną, a czasem dodatkowo żółtkiem. Bywa, że smak zalewajki urozmaicony jest suszonymi grzybami. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, składniki są tanie, a smak swojski i rozgrzewający. Zalewajka często okraszona jest skwarkami, co jest typowe dla tych najprostszych, najskromniejszych regionalnych dań. Smak za to jest wspaniały i godny tego, by zalewajka często gościła na naszych stołach.
Na końcu wpisu przypominam przepisy na zalewajkę ogórkową oraz
zalewajkę na kwasie kapuścianym, natomiast dzisiaj proponuję zalewajkę na
zakwasie na barszcz. Zakwas można przygotować samemu, ale można go równie
dobrze kupić. Jak przystało na stare lasowiackie danie do zalewajki tuszowskiej
dodajemy suszone grzyby. Przepis pochodzi z Tuszowa Narodowego w powiecie
mieleckim i można go znaleźć w ciekawej publikacji 39 gmin północnego
Podkarpacia i Małopolski pt. „Turystyczny szlak dobrego smaku. Poznaj, spróbuj,
ugotuj”.
Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2 litry wody
- garść suszonych grzybów
- zakwas na barszcz kwaśny biały (mąka żytnia i czosnek)
- ½ szklanki śmietany
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- kiełbasa lub boczek
Aby przygotować zakwas na barszcz należy do naczynia do
kiszenia lub litrowego słoika wsypać kilka łyżek mąki żytniej i dolać 2 szklanki
ciepłej wody. Po wymieszaniu dodajemy 2 obrane ząbki czosnku, przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień.
Do większego garnka wlewamy wodę, solimy do smaku, dodajemy
2 liście laurowe i suszone grzyby. Zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w
grubą kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie dodajemy
2 szklanki zakwasu na barszcz i doprowadzamy do wrzenia. Zalewajkę zaprawiamy
śmietaną pilnując, żeby się nie zważyła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Okraszamy
usmażonymi skwarkami z kiełbasy albo boczku.
Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
zup znajdziecie w zakładce
a tam między innymi
przepisy na:
Zalewajka ogórkowa z Glinika Średniego
Kwasówka grzybowa zrejonu Dorzecza Wisłoka
lubię takie zupy
OdpowiedzUsuńMoja mama podobnie gotowała zalewajkę, ale dodawała jeszcze marchewkę pokrojoną w kostkę.
OdpowiedzUsuń