Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Harasiuki, gmina Harasiuki, powiat niżański
W naszym regionie gołąbki to danie, które najczęściej podaje
się w dniu Wszystkich Świętych. Ale nie wszędzie farsz do gołąbków jest taki
sam. Robimy je nie tylko z ryżem i z mięsem, ale też z ziemniakami, albo różnymi
kaszami. Z reguły jest to kasza jęczmienna albo gryczana, ale na północy
Podkarpacia, na wschód od Sanu często robi się gołąbki z kaszą jaglaną. Tak
jest między innymi w Harasiukach, gdzie kasza jaglana w gołąbkach wzbogacana
jest mięsem, suszonymi grzybami i kapustą kiszoną. A że lasy w tamtym regionie
znane są z obfitości w grzyby, do gołąbków podaje się oczywiście sos grzybowy.
Przepis na gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem pochodzi z
publikacji „Turystyczny szlak dobrego smaku”.
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 500 g kaszy jaglanej
- 400 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowego lub indyka)
- 200 g kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- pieprz
- sól
- 1 łyżka masła
Grzyby moczymy dzień wcześniej i na drugi dzień gotujemy w
osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w paseczki, a wywar zostawiamy.
Zagotowujemy 1 l wody, a następnie dodajemy wypłukaną na
sicie kaszę jaglaną, pokrojone w paski grzyby, odrobinę pieprzu, soli oraz łyżkę
masła. Całość gotujemy 10 minut, przykrywamy i odstawiamy do zaparowania. Do kaszy
dodajmy surowe mięso oraz pokrojoną kiszoną kapustę. Doprawiamy solą i
pieprzem, a na koniec dokładnie mieszamy.
Kapustę obgotowujemy krótko w posolonej wodzi i stopniowo odcinamy liście. Ścinamy z nich gruby środkowy nerw. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy – najpierw boki, a później od nasady liścia, po czubek. Gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Wierzch również przykrywamy liśćmi kapusty. Do garnka wlewamy szklankę wody, można też dodać wywar z grzybów. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach C przez około godzinę. Podajemy z sosem grzybowym.
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie gołąbki znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.