czwartek, 31 października 2024

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Harasiuki, gmina Harasiuki, powiat niżański

W naszym regionie gołąbki to danie, które najczęściej podaje się w dniu Wszystkich Świętych. Ale nie wszędzie farsz do gołąbków jest taki sam. Robimy je nie tylko z ryżem i z mięsem, ale też z ziemniakami, albo różnymi kaszami. Z reguły jest to kasza jęczmienna albo gryczana, ale na północy Podkarpacia, na wschód od Sanu często robi się gołąbki z kaszą jaglaną. Tak jest między innymi w Harasiukach, gdzie kasza jaglana w gołąbkach wzbogacana jest mięsem, suszonymi grzybami i kapustą kiszoną. A że lasy w tamtym regionie znane są z obfitości w grzyby, do gołąbków podaje się oczywiście sos grzybowy.

Przepis na gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem pochodzi z publikacji „Turystyczny szlak dobrego smaku”.

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 500 g kaszy jaglanej
  • 400 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowego lub indyka)
  • 200 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masła
  •  

Grzyby moczymy dzień wcześniej i na drugi dzień gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w paseczki, a wywar zostawiamy.

Zagotowujemy 1 l wody, a następnie dodajemy wypłukaną na sicie kaszę jaglaną, pokrojone w paski grzyby, odrobinę pieprzu, soli oraz łyżkę masła. Całość gotujemy 10 minut, przykrywamy i odstawiamy do zaparowania. Do kaszy dodajmy surowe mięso oraz pokrojoną kiszoną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dokładnie mieszamy.

Kapustę obgotowujemy krótko w posolonej wodzi i stopniowo odcinamy liście. Ścinamy z nich gruby środkowy nerw. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy – najpierw boki, a później od nasady liścia, po czubek. Gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Wierzch również przykrywamy liśćmi kapusty. Do garnka wlewamy szklankę wody, można też dodać wywar z grzybów. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach C przez około godzinę. Podajemy z sosem grzybowym.

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka

Więcej przepisów na podkarpackie gołąbki znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.