Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: powiat strzyżowski
Późne śliwki smakują najlepiej, dlatego jeśli jeszcze je
macie, proponuję proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Niewiele
pracy, a dużo przyjemności :)
Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia na Rzecz
Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia pt. „Wielka księga tradycji
kulinarnych województwa podkarpackiego”.
Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 175 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Kruszonka:
- 125 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 75 g cukru
- szczypta soli
Owoce:
- 500 g śliwek (najlepiej węgierki)
Zaczynamy od kruszonki. Składniki rozcieramy w palcach na
okruchy i w przykrytej miseczce odstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na
pół i usuwamy z nich pestki.
Przygotowujemy ciasto ucierane. Miękkie masło ucieramy z
cukrem na gładką masę. Dodajemy do niego po jednym jajku cały czas ucierając.
Na koniec dodajemy esencję waniliową, śmietanę i mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Każdy kawałek
śliwki od strony skórki „zamaczamy” w mącę i układamy je na cieście skórką do
dołu. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
C przez około 40 minut.
Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka |
Inne przepisy na
podkarpackie słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Witam serdecznie, trafiłam na bloga poszukując przepisu na ryzioka,wpomnienie dzieciństwa mojego męża.Jestem zachwycona ilością przepisów , na pewno będę tu wracać.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że znalazłaś u mnie coś ciekawego :) A mogę wiedzieć skąd mąż pochodzi? Ryziok jest bardzo lokalny i jest to również wspomnienie z mojego dzieciństwa :)
Usuń