Bandurjanki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: powiat bieszczadzki
Bandurjanki to łemkowska nazwa placków ziemniaczanych, które
w Bieszczadach przygotowywano w specyficzny sposób. Według Terezy Kyszczak (Tradycijni
łemkiwśki strawy) Łemkowie starte ziemniaki łączyli z charakterystycznymi dodatkami,
wpływającymi na smak i konsystencję placków – białym serem, śmietaną,
kabaczkami albo dynią. W górach piekli je w piecach chlebowych na liściach
kapusty lub klonu. Bandurjanki można również smażyć na oleju i taką właśnie
wersję bieszczadzkich placków ziemniaczanych dzisiaj Wam proponuję. Jeśli
dodacie do nich biały ser, bandurjanki będą miały lekko kwaśny smak, a ich
skórka szybciej się skarmelizuje. W bieszczadzkich bandurjankach nie ma cebuli
i pieprzu, co również zmienia nieco smak dobrze nam znanych placków
ziemniaczanych. Danie proste, smaczne i ciekawe, zachęcam więc do wypróbowania
przepisu :)
Bandurjanki – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g białego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy je na gęstym sitku. Wodę odlewamy, a skrobię pozostałą na dnie dodajemy do ziemniaków. Dodajemy też rozdrobniony biały ser, jajko, mąkę i sól. Mieszamy i smażymy placki na niewielkiej ilości oleju – z obu stron na złoty kolor.
Więcej podkarpackich
specjałów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Idealne 🧡
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym przepisu z kabaczkiem
OdpowiedzUsuńCzy te placki mozna jesc na słodko?
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz klasyczne placki ziemniaczane na słodko, to bandurjanki też możesz tak podawać :)
OdpowiedzUsuń