Strony

Polityka prywatności:

czwartek, 15 września 2016

Lipnicki bigos z cukinii – kuchnia podkarpacka


Choć kapusta jest zdecydowaną liderką kuchni podkarpackiej (nie licząc ziemniaków), bywa u nas zastępowana innymi warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli, dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :)
Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego (07.09.2016), a jego autorkami są gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy.

Składniki:
  • 1 duża cukinia (lub 2 średnie)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte lub zielone papryki
  • 3 cebule
  • 2 laski kiełbasy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie kilka listków bazylii

Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki. Cukinię myjemy i kroimy razem ze skórką w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paseczki. Czosnek drobno siekamy.

Na dno głębokiego rondla z grubym dnem wlewamy olej i obsmażamy na nim chwilę kiełbasę. Dodajemy cebulę z czosnkiem i razem podsmażamy kilka minut, a następnie do garnka dodajemy cukinię. Całość solimy i pieprzymy podsmażając razem. Po kolejnych kilku minutach warzywa z kiełbasą zalewamy zagotowaną wodą w takiej ilości, żeby przykryła warzywa i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę, a kiedy zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut, po czym doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem oraz bazylią.

Przepis bierze udział w akcji:

Kuchnia krajów słowiańskich 2016



A po więcej podkarpackich przepisów zapraszam TUTAJ :)


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) U mnie też króluje cukinia, zrobiłam gulasz z cukinii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niepozorne uniwersalne warzywo, które potrafi zastąpić mięso, makaron, sos, a nawet.... ananasy! Widziałam ostatnio przepis na cukiniowe ananasy pasteryzowane w słodkiej octowej zalewie i moczone wcześniej w soku z cytryny :)

      Usuń
  2. Uwielbiamy bigos z cukinii <3 Z kromką chleba z prawdziwym masłem to niebo !

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.