Choć kapusta jest zdecydowaną
liderką kuchni podkarpackiej (nie licząc ziemniaków), bywa u nas zastępowana innymi warzywami.
Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli, dzisiaj
natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i
lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami.
Również z kaszą mu po drodze :)
Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego (07.09.2016), a
jego autorkami są gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy.
Składniki:
- 1 duża cukinia (lub 2 średnie)
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte lub zielone papryki
- 3 cebule
- 2 laski kiełbasy
- 4 ząbki czosnku
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie kilka listków bazylii
Kiełbasę kroimy w kostkę lub
plasterki. Cukinię myjemy i kroimy razem ze skórką w kostkę. Cebulę kroimy w
drobną kostkę, a papryki w paseczki. Czosnek drobno siekamy.
Na dno głębokiego rondla z grubym
dnem wlewamy olej i obsmażamy na nim chwilę kiełbasę. Dodajemy cebulę z
czosnkiem i razem podsmażamy kilka minut, a następnie do garnka dodajemy
cukinię. Całość solimy i pieprzymy podsmażając razem. Po kolejnych kilku
minutach warzywa z kiełbasą zalewamy zagotowaną wodą w takiej ilości, żeby
przykryła warzywa i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie
dodajemy paprykę, a kiedy zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy na
wolnym ogniu jeszcze kilka minut, po czym doprawiamy jeszcze raz do smaku solą
i pieprzem oraz bazylią.
Przepis bierze udział w akcji:
Przepis bierze udział w akcji:
Wygląda bardzo smakowicie :) U mnie też króluje cukinia, zrobiłam gulasz z cukinii.
OdpowiedzUsuńNiepozorne uniwersalne warzywo, które potrafi zastąpić mięso, makaron, sos, a nawet.... ananasy! Widziałam ostatnio przepis na cukiniowe ananasy pasteryzowane w słodkiej octowej zalewie i moczone wcześniej w soku z cytryny :)
UsuńUwielbiamy bigos z cukinii <3 Z kromką chleba z prawdziwym masłem to niebo !
OdpowiedzUsuń