Strony

Polityka prywatności:

sobota, 1 kwietnia 2017

Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka

Pieczenie ciast według dawnych przepisów podkarpackich gospodyń to dla mnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało precyzyjnym opisem wykonania ciasta w przepisie. Czasem muszę zgadywać, albo improwizować. Jednak poczucie dobrego wykorzystywania czyichś doświadczeń, kontynuowania tradycji i przygotowywania wyjątkowych słodkości z prostych składników wynagradza wszystkie trudy. W dzisiejszym wpisie ponownie wracam do przepisów z zeszytu Pani Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem, nazywanej przez bliskich Babcią Wisią. Jej wnuczki do dzisiaj wspominają pieczoną przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam!
Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez budyniu w proszku i innych półproduktów. Tak, jak dawniej :)

Składniki na foremkę 25x35 cm:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36% z Piątnicy, ale może być też 18%, byle byłą gęsta)
  • 250 g masła
Krem:
  • 3 jajka
  • 1 litr mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 350 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
Cukier puder do oprószenia

Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka
Składniki ciasta siekamy i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 4 równe części (najlepiej zważyć całe ciasto i równo je podzielić). Foremki wykładamy papierem do pieczenia i na każdej rozwałkowujemy ciasto. Będzie bardzo cienkie, dlatego właśnie warto zrobić to bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C (grzałka góra-dół). W tym czasie chłodzimy ciasto w lodówce. Pieczemy około 15 minut, do zrumienienia.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy obie mąki i miksujemy. W tym czasie mleko zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Gorącym mlekiem zalewamy składniki kremu w misce, mieszamy i całość przelewamy do garnka, w którym gotowało się mleko. Krem zagotowujemy i pilnując by nie przywarł, gotujemy go jeszcze kilka minut stale mieszając. Krem dzielimy na 3 równe części i gorącym przekładamy ciasto. Przykrywamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie placki powinny zmięknąć. Ciasto wstawiamy do lodówki, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.



Innych podkarpackich ciast szukaj TUTAJ


22 komentarze:

  1. Kremóweczkę to bym teraz zjadła z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale!
    Twoje wypieki są zawsze takie dopracowane, widac w tym dużą staranność!
    Przepis już zapisałam. Nigdy nie robiłam jeszcze kremówki warstwowej...
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :) Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała 😊 Aż ślinka cieknie na jej widok 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej warstwowej kremówki jeszcze nie jadłyśmy :D Słodko i pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto bez jajek

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy moge uzyc kwasna smietane , czy sie ciasto nie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę ryzykowne, choć ciasto raczej wyjdzie. To bardziej kwestia smaku

      Usuń
  8. A jakie wymiary foremki? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Własnie zrobiłam ale moje placki nie sa twarde i co teraz co zrobiłam zle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo za krótko, albo za niska temperatura. Ale o ile placki są upieczone, wszystko powinno być ok :)

      Usuń
  10. Szukałam tego ciasta bardzo długo.To jest smak mojego dzieciństwa.Pamietam jak mama piekła je dla nas.Tylko górę dekorowała okruszkami z upieczonego maleńkiego kawałka ciasta,a krem był z budyniu z torebki.To jest pycha!
    Mam nadzieję,że wyjdzie mi równie pyszne z tego przepisu,co mojej mamy.
    Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za komentarz. Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz :) W tym tygodniu pojawi się przepis na jeszcze prostszą wersję kremówki, choć i tam krem robi się samodzielnie :)

      Usuń
  11. Wychowałam się na Podkarpaciu a teraz mieszkam w Pomorskim ale ciasta piekę Wasze bo są najlepsze pozdrawiam❤

    OdpowiedzUsuń
  12. Wychowałam się na Podkarpaciu ale mieszkam w Pomorskim Wasze ciasta są najlepsze pozdrawiam❤

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja rodzina z Gdyni też zawiozła stąd wiele dań i zwyczajów i można u nich zjeść "jak u mamy" :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak z Rudnika nad Sanem,to musi byc dobra- Rudniczanka☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobra! I ja również mam jak najlepsze zdanie o wszystkim, co z Rudnika <3 :)

      Usuń
  15. Taki krem robię od lat, ciasto tez podobnie ale 2 placki :) przepis mojej babci 🤎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi za mną ta kremówka, a po tym komentarzu chyba muszę po prostu upiec :) Pozdrawiam!

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.