Pierogi razowe z kapustą po komborsku - kuchnia podkarpacka |
Ciasto pierogowe przygotowane z pszennej mąki razowej z
dodatkiem zwykłej mąki ma swój intensywny smak, dlatego nadaje się jedynie do
przygotowania pierogów z farszem o zdecydowanym, mocnym smaku. Farsz z białej
kapusty podsmażonej ze skwarkami i cebulką, doprawiony solą i pieprzem
doskonale się w tej roli spełnia. Świeża kapusta jest warzywem raczej
neutralnym w smaku, jednak poddana odpowiedniemu procesowi obgotowywania i
wysmażania nabiera pełnego smaku, dlatego często wykorzystuje się ją jako farsz
do pierogów. Szczególne znaczenie ma tutaj smażenie podgotowanej wcześniej i
zmielonej kapusty. Trzeba ją dobrze odparować na patelni, żeby zamiast wody
przyjęła smak cebulki i skwarków. W wersji niskokalorycznej skwarki można
zastąpić olejem i dodatkowa cebulą.
Przepis w publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna” udostępniła Pani Zofia Kosztyła z Koła Gospodyń
Wiejskich w Komborni.
Pierogi razowe z kapustą po komborsku - kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 70 sztuk:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej razowej
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
Farsz:
- 1 główka kapusty białej
- 1 duża cebula
- 15 dag słoniny lub boczku
- sól, pieprz
Kapustę kroimy w ćwiartki lub w ósemki i wrzucamy do
gotującej się wody na 10 minut. Odcedzamy ją dobrze na durszlaku, a po
wystudzeniu odciskamy i mielimy w maszynce do mięsa.
Pokrojoną w drobną kostkę słoninę lub boczek smażymy chwilę
na dużej patelni i dodajemy drobno pokrojoną cebulą. Wszystko razem chwilę
smażymy, po czym dodajemy zmieloną kapustę. Farsz intensywnie doprawiamy solą,
pieprzem i smażymy około 10-15 minut, żeby kapusta odparowała i nabrała smaku.
Z mąki razowej i pszennej, oleju, soli, jajka i ciepłej wody
wyrabiamy luźne ciasto, które partiami rozwałkowujemy i wykrawamy z niego
krążki. Wystudzonym farszem nadziewamy krążki i dokładnie sklejamy. Gotujemy w
osolonej wodzie i podajemy polane skwarkami z cebulą. Doskonale smakują również
odsmażone.
Pierogi razowe z kapustą po komborsku - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
gdzie między innymi
znajdziecie
16 przepisów na
podkarpackie pierogi!
Cudowne i bardzo smakowite pierożki. Prezentują się wybornie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czytać przepisy na Twoim blogu, bo kuchnia podkarpacka jest mi bardzo bliska, ale u Ciebie mogę poznać przepisy z różnych zakątków tej krainy, o których wcześniej nie słyszałam. Wkładasz w to wiele serca i pracy. Przepisy pięknie opisane, często opatrzone ciekawą historią. Jetem pod wrażeniem i uważam, że Twój blog jest jednym z najciekawszych i niezwykle wartościowych blogów kulinarnych <3 Serdecznie pozdrawiam :)
Lubię doszukiwać się pewnych zbieżności i zależności w kuchni Podkarpacia. Z czasem wiele rzeczy układa się w jedną całość: gdzie jakie ciasta, a gdzie jak gotuje się barszcz. Samą mnie to wszystko ciekawi, a czasem zaskakuje:)
UsuńJest mi bardzo miło Kasiu, że do mnie zaglądasz, a Twoja hojna ocena treści bloga wręcz mnie zawstydza. Dziękuję Ci bardzo <3