Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka |
Ciastka krucho-drożdżowe to, obok amoniaczków,
najpopularniejszy rodzaj ciastek pieczonych od pokoleń w podkarpackich domach. Z
jednej strony ciasto jest delikatne i ma przyjemny, drożdżowy zapach, z drugiej
jest lekko kruche, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Z ciasta
krucho-drożdżowego zwykle piecze się rogaliki, ciastka posypane grubym cukrem,
lub przełożone marmoladą.
Przepis, który dzisiaj prezentuję, to małe ciasteczka z
marmoladą, posypane cukrem pudrem. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto jest tu
wyjątkowo delikatne, a jednocześnie pozostaje plastyczne i łatwo je cienko
rozwałkować. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Urzejowic pod
Przeworskiem. Został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Śladami
dawnych smaków powiatu przeworskiego”.
Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 10 g drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (można dodać, żeby ciasto było „wolne”)
Drożdże rozpuszczamy z cukrem pudrem. Ze wszystkich
składników (łącznie z drożdżami) zagniatamy ciasto i zostawiamy je do
wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy (około 3
mm) i kroimy na kwadraty o boku 6 cm. Na każdy kwadrat nakładamy marmoladę, zwijamy
w rurki i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut, do zrumienienia.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Więcej przepisów na
podkarpackie ciastka w zakładce
Dzien dobry, mam pytanie, drozdze (rzumiem ze swieze) rozpuscis z c.pudrem? jak mam to zrobic? technicznie raczej niemozliwe..
OdpowiedzUsuńMożliwe. Cukier rozpuszcza drożdże i zamienia je w płyn, wystarczy je chwilkę razem rozcierać. Od dziecka fascynował mnie ten proces, a teraz moja córka ma to samo i zawsze chce "mieszać" drożdże :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńOczywiście mam na myśli świeże drożdże :)
UsuńWitam serdecznie , a czy tych przepysznie wyglądających rurek wychodzi tyle ile widać na zdjęciu czy troszkę więcej ?
UsuńRurek wyszło około 2 razy więcej. Pozdrawiam :)
UsuńUpieklam
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, szybki , niezbyt slodki deser.
Dla mnie bomba
Cieszę się, że przepis się sprawdził i smakowało. Pozdrawiam :)
Usuń