sobota, 28 marca 2020

Rurki z marmoladą – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka


Ciastka krucho-drożdżowe to, obok amoniaczków, najpopularniejszy rodzaj ciastek pieczonych od pokoleń w podkarpackich domach. Z jednej strony ciasto jest delikatne i ma przyjemny, drożdżowy zapach, z drugiej jest lekko kruche, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Z ciasta krucho-drożdżowego zwykle piecze się rogaliki, ciastka posypane grubym cukrem, lub przełożone marmoladą.
Przepis, który dzisiaj prezentuję, to małe ciasteczka z marmoladą, posypane cukrem pudrem. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto jest tu wyjątkowo delikatne, a jednocześnie pozostaje plastyczne i łatwo je cienko rozwałkować. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Urzejowic pod Przeworskiem. Został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”.

Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (można dodać, żeby ciasto było „wolne”)

Drożdże rozpuszczamy z cukrem pudrem. Ze wszystkich składników (łącznie z drożdżami) zagniatamy ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy (około 3 mm) i kroimy na kwadraty o boku 6 cm. Na każdy kwadrat nakładamy marmoladę, zwijamy w rurki i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

 
Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka
Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka

Więcej przepisów na podkarpackie ciastka w zakładce



7 komentarzy:

  1. Dzien dobry, mam pytanie, drozdze (rzumiem ze swieze) rozpuscis z c.pudrem? jak mam to zrobic? technicznie raczej niemozliwe..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe. Cukier rozpuszcza drożdże i zamienia je w płyn, wystarczy je chwilkę razem rozcierać. Od dziecka fascynował mnie ten proces, a teraz moja córka ma to samo i zawsze chce "mieszać" drożdże :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Oczywiście mam na myśli świeże drożdże :)

      Usuń
    3. Witam serdecznie , a czy tych przepysznie wyglądających rurek wychodzi tyle ile widać na zdjęciu czy troszkę więcej ?

      Usuń
    4. Rurek wyszło około 2 razy więcej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Upieklam
    Swietny przepis, szybki , niezbyt slodki deser.
    Dla mnie bomba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się sprawdził i smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.