Siekańce - kuchnia podkarpacka |
We wsi Kniażyce pod Fredropolem (powiat przemyski)
przygotowuje się bardzo prostą, ale wyjątkowo smaczną potrawę o nazwie siekańce.
Są to kotlety przygotowane pół na pół z mielonego mięsa i białej kapusty, które
zapieka się w sosie pomidorowym.
Dzięki dodaniu do masy mięsnej zasolonej i odciśniętej
kapusty można przygotować 2 razy więcej kotletów niż zwykle, jednak to nie
ekonomia jest główną zaletą dania. Tutaj liczy się przede wszystkim smak. Zapieczone
kotlety z masy mięsno-kapuścianej mają delikatną, niemal kremową konsystencję,
co podkreśla sos pomidorowy powstały podczas pieczenia. Siekańce równie dobrze
smakują z ziemniakami, jak i z kaszą gryczaną, czy jęczmienną. Podaje się je na
gorąco jako danie obiadowe lub na kolację.
Przepis na siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam
w publikacji „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego” wydanej przez Centrum
Kulturalne w Przemyślu.
Siekańce - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg mielonego mięsa (dowolny rodzaj – wieprzowe, wołowe, albo nawet drobiowe)
- 200 g kaszy manny
- 4-5 cebul
- 5 jajek
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- tłuszcz do smażenia
- słoiczek przecieru pomidorowego
Kapustę szatkujemy i dodatkowo drobno siekamy. Zasypujemy
łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie kapustę
ugniatamy i odciskamy z nadmiaru płynu.
Cebulę kroimy w kostkę.
Kapustę, mięso, cebulę, kaszę mannę i jajka mieszamy wyrabiając
jednolitą masę, którą na koniec doprawiamy pieprzem i ewentualnie lekko solimy.
Z masy formujemy niewielkie, podłużne kotleciki, które obtaczamy w mące i
obsmażamy na patelni.
W naczyniu żaroodpornym układamy kotlety i zalewamy je
przecierem pomidorowym wymieszanym z wodą i doprawionym solą (można dodać inne
przyprawy, np. oregano czy bazylię). Naczynie przykrywamy i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół) na około godzinę.
Siekańce - kuchnia podkarpacka |
Na blogu znajdziecie
przepisy na kotlety z
kapusty, fasoli, kaszy
gryczanej, jęczmiennej i z ziemniaków
Zapraszam do zakładki
KUCHNIA PODKARPACKA :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.