Pierogi z soczewicą i cebulą - kuchnia podkarpacka |
W regionalnej podkarpackiej kuchni nie brakuje roślin
strączkowych. Przede wszystkim w wielu tradycyjnych daniach, głównie tych
gotowanych zimą, wykorzystuje się fasolę - zarówno białą („Jaś”, „Jasiek”), jak
i czerwoną oraz dwukolorową („krasa”, „amerykon”). W całym regionie fasola
często określana jest mianem groch, choć sam groch łuskany również jest bardzo
popularny. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć grochu z kapustą, choć
niegdyś równie często była to kapusta z fasolą i kaszą. Wczesną wiosną w
ogródkach pojawiał się bób, który podaje się ugotowany z różnymi dodatkami. Na
końcu tej wyliczanki znajduje się soczewica. Roślina ta znana jest od tysięcy
lat, wzmianki o niej znajdują się nawet w Biblii, jednak w Polsce nigdy nie
stała się tak popularna jak fasola, czy groch. W naszym regionie
najpopularniejsza jest soczewica czerwona i zielona. Ta pierwsza najlepiej
sprawdza się jako farsz, ponieważ krócej się gotuje i ma delikatną strukturę,
przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica
gotuje się dłużej i jest bardziej zwarta. Często dodaje się ją do sałatek.
Przygotowując farsz do pierogów można użyć zarówno jednej, jak i drugiej
soczewicy, jednak w każdym przypadku warto ją dobrze doprawić. Mimo swego dość
charakterystycznego smaku soczewica lepiej smakuje z dodatkami. W kuchni
podkarpackiej najczęściej są to suszone grzyby, które najpierw się gotuje, a
następnie mieli lub sieka. Do soczewicy dodawane są też często skwarki ze
słoniny lub boczku. Przyjemnego aromatu dodaje jej również podsmażona cebulka.
W Gliniku Dolnym (gmina Frysztak, powiat Strzyżów) farsz z
soczewicy wzbogaca się smażoną cebulą, gotowanymi ziemniakami oraz ugotowanym
jajkiem i ten właśnie przepis dzisiaj proponuję.
Pochodzi on z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina
smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne
Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia
Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Pierogi z soczewicą i cebulą - kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 60 sztuk:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (500 g)
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
Farsz:
- 1 szklanka soczewicy (u mnie czerwona)
- 2 duże ugotowane ziemniaki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek
Składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy.
Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy
w kosteczkę i szklimy na oleju. Soczewicę, cebulę i ziemniaki mielimy w
maszynce do mięsa. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko, przyprawy i mieszamy.
Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółka. Na każde kółko
nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie
przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z podsmażoną
cebulką lub skwarkami.
Pierogi z soczewicą i cebulą - kuchnia podkarpacka |
Pierogi z soczewicą i cebulą - kuchnia podkarpacka |
13 podkarpackich
przepisów na pierogi
oraz wiele innych
w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
Zapraszam :)
lubię bardzo takie pierogi
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałem pierogów z soczewicą. Chętnie sprawdzę ten przpis. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że posmakują. Zapraszam też na pierogi z soczewicą i grzybami :)
UsuńChciałam właśnie zrobić pierogi z soczewicą ale nie miałam przepisu dzisiaj sobie mówię A zobaczę co tam na trzecim talerzu no dawno nie czytałam no i proszę ciach pyk już wiem co będzie jutro na obiad! :D pozdrawiam!! Lasowianka z wyboru:D
OdpowiedzUsuńAle fajnie, że się wstrzeliłam w potrzebę :D Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń