Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka |
Górzyste tereny południowego Podkarpacia charakteryzują się
sprzyjającymi warunki do wypasu owiec. Naturalnym jest więc, że tak w Beskidzie
Niskim, jak i w Bieszczadach mięso baranie i jagnięce jest popularne i bardzo lubiane.
Na mięsie tym gotuje się różnego rodzaju wywary i polewki, zapieka się jako
mięsiwo, ale przede wszystkim podawane jest w formie gulaszu z dużą ilością
warzyw. W kuchni Bieszczadu, naznaczonej silnymi wpływami kultury Bojkowskiej i
Łemkowskiej, mięso baranie zaprawia się czosnkiem i cebulą, by miało
intensywniejszy smak. Do mięsa duszonego z warzywami często dodaje się ugotowaną
fasolę, dzięki czemu gulasz jest kompletnym daniem, które może być podawane bez
dodatku ziemniaków, czy kaszy.
Mięso jagnięce jest delikatniejsze w smaku i gotuje się je
krócej niż mięso baranie. I właśnie jagnięcinę polecam do przygotowania
baraniny w warzywach według przepisu bieszczadzkich Kół Gospodyń Wiejskich (z
gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne).
Przepis został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji
kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz
Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”.
Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 600 g mięsa baraniego
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- kawałek selera
- ćwiartka białej kapusty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- tłuszcz do smażenia (smalec albo olej)
- przyprawy: sól, pieprz, koper, kolendra
Z mięsa usuwamy nadmiar tłuszczu i błony. Nacieramy je
przyprawami, szpikujemy czosnkiem (każdy ząbek można podzielić na pół, zrobić w
mięsie nacięcie nożem i włożyć tam czosnek) i obkładamy talarkami cebuli. Baraninę
przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Z mięsa ściągamy cebulę i kroimy je w kostkę (można pokroić
w plastry). Mięso podsmażamy na tłuszczu i dolewamy do niego gorącą wodę tak,
aby ledwie przykryła mięso. Całość dusimy około 30 minut, po czym dodajemy
pokrojone warzywa razem z cebulą. Dusimy kolejne 40-50 minut, aż mięso stanie
się miękkie (czas duszenia zależy od wielkości kawałków oraz od tego, czy
gotujemy jagnięcinę, czy baraninę).
Baraninę w warzywach podajemy z ziemniakami i surówką.
Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
po więcej przepisów
na kulinarne specjały z naszego regionu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.