Strony

Polityka prywatności:

niedziela, 10 maja 2020

Placek z rabarbarem i kruszonką – kuchnia podkarpacka



Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placek z rabarbarem i kruszonką - kuchnia podkarpacka

Ciasta z owocami i kruszonką zwykle kojarzą się z ciastami ucieranymi. W Tułkowicach pod Strzyżowem wiosną piecze się nietypowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Spód tego ciasta stanowi dość gruba, ale miękka warstwa ciasta kruchego. Rabarbar zaś obtoczony mąką i cukrem zespala się z chrupiącą kruszonką. Placek jest słodki i jednocześnie lekko kwaskowy. W sam raz na taką wiosnę, która nie może się zdecydować, czy to już, czy może lepiej zaczekać :)

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Tułkowic można znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.

Placek z rabarbarem i kruszonką - kuchnia podkarpacka
Placek z rabarbarem i kruszonką - kuchnia podkarpacka

 

Składniki na brytfankę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 500 g rabarbaru (+ 3 łyżki mąki pszennej i pół szklanki cukru)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy 3 łyżki mąki z połową szklanki cukru i dodajemy rabarbar. Mieszamy i odstawiamy aż puści sok.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło starte na tarce i cukier, siekamy. Do ciasta dodajemy jajko, śmietanę i wyrabiamy. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut.

Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach i również odstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C (grzałka góra-dół). Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy około 15 minut, po czym wyciągamy je na chwilę, wykładamy na nie odsączony rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze około 40 minut.

Placek z rabarbarem i kruszonką - kuchnia podkarpacka
Placek z rabarbarem i kruszonką - kuchnia podkarpacka

Zapraszam do zakładki
gdzie znajdziecie więcej przepisów na regionalne ciasta
i nie tylko :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.