Placek z rabarbarem i kruszonką - kuchnia podkarpacka |
Ciasta z owocami i kruszonką zwykle kojarzą się z ciastami ucieranymi. W Tułkowicach pod Strzyżowem wiosną piecze się nietypowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Spód tego ciasta stanowi dość gruba, ale miękka warstwa ciasta kruchego. Rabarbar zaś obtoczony mąką i cukrem zespala się z chrupiącą kruszonką. Placek jest słodki i jednocześnie lekko kwaskowy. W sam raz na taką wiosnę, która nie może się zdecydować, czy to już, czy może lepiej zaczekać :)
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Tułkowic można znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Placek z rabarbarem i kruszonką - kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
Ciasto:
- 500 g rabarbaru (+ 3 łyżki mąki pszennej i pół szklanki cukru)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy 3 łyżki
mąki z połową szklanki cukru i dodajemy rabarbar. Mieszamy i odstawiamy aż
puści sok.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło starte na tarce i cukier, siekamy. Do ciasta dodajemy jajko, śmietanę i wyrabiamy. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut.
Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach i również odstawiamy do lodówki.
Placek z rabarbarem i kruszonką - kuchnia podkarpacka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.