Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka |
To już 15 przepis na regionalne pierogi, który umieszczam na
blogu. Jak widać podkarpackim gospodyniom nie brak było nigdy pomysłów na
wykorzystanie różnych dostępnych składników, z których przygotowywały farsz.
Tym razem przepis z Mirocina, niewielkiej miejscowości pod Przeworskiej. Łączy
on w sobie 3 składniki, które często wykorzystywane są to farszu, choć rzadko
wszystkie razem. W różnych zakątkach Podkarpacia gotuje się pierogi z kaszą
gryczaną i białym serem. Pierogi ze świeżej kapusty również są bardzo popularne,
w tym w wersji z serem. Farsz z Mirocina łączy wszystkie te składniki: kapustę,
kaszę gryczaną i biały ser. Doprawione typową dla pierogów cebulą podsmażoną na
maśle, solą i pieprzem pierogi w takim wydaniu są smaczną alternatywą dla
tradycyjnych pierogów ruskich.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Mirocin znalazł się w
publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami
dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 60-70 sztuk:
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 ml ciepłej wody z mlekiem
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty słodkiej
- 250 g sera białego (twarogu)
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- masło na okrasę
Kapustę szatkujemy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Odcedzamy i drobno siekamy. Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na maśle. Smak kapusty będzie lepszy jeśli przesmażymy ją chwilę razem z cebulą. Wszystkie składniki farszu łączmy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy, rozwałkowujemy na
grubość około 3 mm i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz i
zlepiamy pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy
około 2 minuty. Wyciągamy z wody i podajemy polane roztopionym masłem.
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka |
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
po więcej przepisów
na regionalne pierogi :)
Ja często robię pierogi z kaszą gryczaną i serem , ale jak dodam jeszcze kapusty to uważam , że będzie full wypas w smaku �� No i jeszcze bardzo bym chciała aby brzeg moich pierogów wyglądał tak cudnie jak tych na zdjęciu �� Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPrzyznam się uczciwie, że tego "splotu" musiałam się zwyczajnie nauczyć. I długo mi nie wychodziło, aż któregoś razu po prostu zaskoczyło i jest :D
UsuńŻyczę smacznego i również serdecznie pozdrawiam :)
Ależ zazdroszczę , że Pani już jest po tych " bólach ".Ja nie ustaje w nauce i też mam nadzieję , że któregoś dnia zatrybi :) Mam kolejną okazję ćwiczyć z tymi pierogami :)
UsuńPrzepiękne pierożki, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis nawet dla doświadczonej gospodyni. Pierożki smaczne i zdrowe🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazłaś na blogu coś ciekawego, co Ci posmakowało :) Pozdrawiam!
Usuń