piątek, 12 czerwca 2020

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka


To już 15 przepis na regionalne pierogi, który umieszczam na blogu. Jak widać podkarpackim gospodyniom nie brak było nigdy pomysłów na wykorzystanie różnych dostępnych składników, z których przygotowywały farsz. Tym razem przepis z Mirocina, niewielkiej miejscowości pod Przeworskiej. Łączy on w sobie 3 składniki, które często wykorzystywane są to farszu, choć rzadko wszystkie razem. W różnych zakątkach Podkarpacia gotuje się pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Pierogi ze świeżej kapusty również są bardzo popularne, w tym w wersji z serem. Farsz z Mirocina łączy wszystkie te składniki: kapustę, kaszę gryczaną i biały ser. Doprawione typową dla pierogów cebulą podsmażoną na maśle, solą i pieprzem pierogi w takim wydaniu są smaczną alternatywą dla tradycyjnych pierogów ruskich.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Mirocin znalazł się w publikacji Powiatu Przeworskiego pt.  „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka


Składniki na 60-70 sztuk:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłej wody z mlekiem
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty słodkiej
  • 250 g sera białego (twarogu)
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • masło na okrasę

Kapustę szatkujemy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Odcedzamy i drobno siekamy. Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na maśle. Smak kapusty będzie lepszy jeśli przesmażymy ją chwilę razem z cebulą. Wszystkie składniki farszu łączmy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy około 2 minuty. Wyciągamy z wody i podajemy polane roztopionym masłem.

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej przepisów na regionalne pierogi :)

 

 

 


6 komentarzy:

  1. Ja często robię pierogi z kaszą gryczaną i serem , ale jak dodam jeszcze kapusty to uważam , że będzie full wypas w smaku �� No i jeszcze bardzo bym chciała aby brzeg moich pierogów wyglądał tak cudnie jak tych na zdjęciu �� Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się uczciwie, że tego "splotu" musiałam się zwyczajnie nauczyć. I długo mi nie wychodziło, aż któregoś razu po prostu zaskoczyło i jest :D
      Życzę smacznego i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ależ zazdroszczę , że Pani już jest po tych " bólach ".Ja nie ustaje w nauce i też mam nadzieję , że któregoś dnia zatrybi :) Mam kolejną okazję ćwiczyć z tymi pierogami :)

      Usuń
  2. Przepiękne pierożki, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis nawet dla doświadczonej gospodyni. Pierożki smaczne i zdrowe🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że znalazłaś na blogu coś ciekawego, co Ci posmakowało :) Pozdrawiam!

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.