Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Amoniaczki to jedne z najpopularniejszych tradycyjnych ciastek
podkarpackich. Są chrupiące i miękkie jednocześnie, a ich dodatkową zaletą jest
trwałość i łatwość przechowywania. Te same zalety wpłynęły na to, że ciasto
amoniakowe jest często bazą placków warstwowych, przy czym nie zawsze jest to
ciasto upieczone na krucho. W zależności od proporcji składników ciasto
amoniakowe może być również miękkie niczym biszkopt. Amoniak pełni w nim wówczas
rolę spulchniającą i utrwalającą, ale podczas pieczenia ciasto nie kruszeje. Ciasto
amoniakowe w takim wydaniu nie musi nabierać wilgoci, ani mięknąć. Jest gotowe kiedy
tylko warstwa łącząca zetnie się wystarczająco. I takie właśnie trzy miękkie
placki amoniakowe stanowią bazę placka z rabarbarem.
Masa rabarbarowa użyta do placka również jest nietypowa. Do jej przygotowania rabarbar trzeba rozgotować z cukrem i wodą, a na koniec zagęścić go kisielem, który można też zastąpić samą mąką ziemniaczaną. Taka masa nie jest sztywna, jak na żelatynie, ale jest gęsta i dobrze wiąże amoniakowe placki. Ciasto nie jest zbyt słodkie i nie wymaga przechowywania w lodówce. Jednak jeśli schłodzimy je w upalny dzień, będzie przyjemnie orzeźwiające.
Przepis na placek amoniakowy z rabarbarem od Koła Gospodyń
Wiejskich z Dębowa (gmina Gać, powiat Przeworski) został opublikowany w zbiorze
regionalnych przepisów kulinarnych pt.: „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
Ciasto:
- 9 jajek
- 300 g cukru
- 300 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 360 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki amoniaku
Masa rabarbarowa:
- 5 szklanek rabarbaru pokrojonego w kostkę (około 800 g)
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 kisiele truskawkowe (lub ok. 70 g mąki ziemniaczanej)
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Całe jaja ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę z
amoniakiem i przestudzoną margarynę.
Składniki ciasta przelewamy do 3 brytfanek tej samej wielkości (25x35 cm) i kolejno pieczemy placki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół) i każdy placek pieczemy około 25 minut.
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy go do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i dolewamy wodę. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy kisiele truskawkowe lub mąkę ziemniaczaną (rozpuszczone w 1 i 1/2 szklanki wody). Gotujemy chwilkę do zgęstnienia intensywnie mieszając.
Placki przekładamy ciepłą masą rabarbarową. Kiedy masa
wystygnie, ciasto jest gotowe. Wierzch placka oprószamy cukrem pudrem.
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
Ojej, jaki ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie
Dokładnie, bardzo ciekawy przepis :o Musze go koniecznie przetestować, bo wygląda po prostu cudownie
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno ten przepis! Kruszonka lasowiacka tak spadła moje serce że czuje nosem i kubkami smakowymi że i to ciacho zostanie ze mną na dłużej :)) upiekę na niedzielę i dam znać jak wyszło :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:))
Bardzo się cieszę, że kruszonka przypadła Ci do gustu. Liczę na to, że rabarbarowy amoniak również da radę :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje
OdpowiedzUsuń