sobota, 6 czerwca 2020

Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka


Amoniaczki to jedne z najpopularniejszych tradycyjnych ciastek podkarpackich. Są chrupiące i miękkie jednocześnie, a ich dodatkową zaletą jest trwałość i łatwość przechowywania. Te same zalety wpłynęły na to, że ciasto amoniakowe jest często bazą placków warstwowych, przy czym nie zawsze jest to ciasto upieczone na krucho. W zależności od proporcji składników ciasto amoniakowe może być również miękkie niczym biszkopt. Amoniak pełni w nim wówczas rolę spulchniającą i utrwalającą, ale podczas pieczenia ciasto nie kruszeje. Ciasto amoniakowe w takim wydaniu nie musi nabierać wilgoci, ani mięknąć. Jest gotowe kiedy tylko warstwa łącząca zetnie się wystarczająco. I takie właśnie trzy miękkie placki amoniakowe stanowią bazę placka z rabarbarem.

Masa rabarbarowa użyta do placka również jest nietypowa. Do jej przygotowania rabarbar trzeba rozgotować z cukrem i wodą, a na koniec zagęścić go kisielem, który można też zastąpić samą mąką ziemniaczaną. Taka masa nie jest sztywna, jak na żelatynie, ale jest gęsta i dobrze wiąże amoniakowe placki. Ciasto nie jest zbyt słodkie i nie wymaga przechowywania w lodówce. Jednak jeśli schłodzimy je w upalny dzień, będzie przyjemnie orzeźwiające.

Przepis na placek amoniakowy z rabarbarem od Koła Gospodyń Wiejskich z Dębowa (gmina Gać, powiat Przeworski) został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów kulinarnych pt.: „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.

Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka


Składniki na brytfankę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 9 jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 360 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki amoniaku

Masa rabarbarowa:

  • 5 szklanek rabarbaru pokrojonego w kostkę (około 800 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 kisiele truskawkowe (lub ok. 70 g mąki ziemniaczanej)

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Całe jaja ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę z amoniakiem i przestudzoną margarynę.

Składniki ciasta przelewamy do 3 brytfanek tej samej wielkości (25x35 cm) i kolejno pieczemy placki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół) i każdy placek pieczemy około 25 minut.

Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy go do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i dolewamy wodę. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy kisiele truskawkowe lub mąkę ziemniaczaną (rozpuszczone w 1 i 1/2 szklanki wody). Gotujemy chwilkę do zgęstnienia intensywnie mieszając.

Placki przekładamy ciepłą masą rabarbarową. Kiedy masa wystygnie, ciasto jest gotowe. Wierzch placka oprószamy cukrem pudrem.

Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej przepisów na tradycyjne wypieki z naszego regionu :)


5 komentarzy:

  1. Ojej, jaki ciekawy przepis
    Ciasto wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, bardzo ciekawy przepis :o Musze go koniecznie przetestować, bo wygląda po prostu cudownie

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę w ciemno ten przepis! Kruszonka lasowiacka tak spadła moje serce że czuje nosem i kubkami smakowymi że i to ciacho zostanie ze mną na dłużej :)) upiekę na niedzielę i dam znać jak wyszło :))
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, że kruszonka przypadła Ci do gustu. Liczę na to, że rabarbarowy amoniak również da radę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.