Bubliczki - kuchnia kresowa |
Bubliczki, zwane też bublikami, to rodzaj pieczywa bardzo
podobnego w smaku i wyglądzie do obwarzanków i bajgli. Bubliczki piecze się z
mąki pszennej z dodatkiem drożdży, wody, soli i cukru. Na niepowtarzalny smak
bubliczków wpływa sposób ich przygotowania. I chodzi tu nie tylko o gotowanie w
wodzie, poprzedzające proces pieczenia, ale również o procedurę przygotowania
ciasta i wyrabiania bułeczek.
Nie napiszę historii bubliczków, obwarzanków i bajgli. Temat
jest przepastny i pełen pułapek. Nie odważę się wejść w spór co było pierwsze,
a tym bardziej co jest smaczniejsze. Ale zaintrygowana niuansami w technice przygotowania
i wyglądzie, postanowiłam upiec bubliczki. Wbrew pozorom nie jest łatwo znaleźć
oryginalny kresowy przepis. Ukrainki piszą z tęsknotą o smaku bublików z ZSRR,
Rosjanki pieką od pokoleń bubliczki ukraińskie, a wśród tych kulinarnych
tradycji znalazłam w końcu opis, który mnie zaciekawił, ale i rozbawił. Otóż
ukraińska autorka artykułu o bublikach podaje, że bubliczki wywodzą się z kuchnia
żydowskiej, ale historię ich powstania łączy z historią Polski. Podobno pod
koniec XVII wieku skromny piekarz żydowski z Wiednia postanowił przekazać swój
dar królowi polskiemu Janowi III Sobieskiemu jako podziękowanie za zwycięstwo
nad Turkami. Piekarz wręczył królewskiemu szlachcicowi bułkę w kształcie
strzemienia, na cześć hobby króla. To miał być początek bublików, bajgli i
obwarzanków, które obecnie znane są na całym świecie. Według autorki artykułu w
Polsce wciąż daje się bubliczki przy okazji narodzin dzieci. Może się mylę, ale
nie wydaje mi się, by zwyczaj ten był nadal kultywowany. Niemniej w wielu
źródłach początków historii bublików dopatruje się znacznie wcześniej, bo w
czasach starożytnych, i nie na naszych terenach, ale we Włoszech. Jeśli temat
Was interesuje, musicie sami odnaleźć właściwe rozwiązanie tej zagadki. Ja mogę
jedynie powiedzieć, jakie moim zdaniem są różnice w smaku i wyglądzie między
obwarzankami a bubliczkami.
Przede wszystkim obwarzanki wyrabia się z podwójnego pasma ciasta, które lekko obraca się wzdłuż własnej osi, po czym łączy się końce, by powstał
okrąg. W efekcie otrzymujemy bułeczkę w kształcie okręgu, który ma niezbyt
gruby, skręcony splot i zazwyczaj widoczne łączenie dwóch końców. Obwarzanki są
chrupiące z zewnątrz i lekko słodkie. Żeby poznać technikę przygotowywania
bubliczków obejrzałam wiele filmików na YT i przeczytałam kilka opisów.
Najczęściej bubliczki wyrabia się z ciasta uformowanego w małe bułeczki, przy
czym sposób obchodzenia się z nimi ma wpływ na późniejszą strukturę ciasta.
Bułeczki rozciąga się lekko na boki i końce łączy się pod spodem. Wykonując to
kilkukrotnie otrzymujemy gładką z wierzchu bułeczkę o dość regularnym okrągłym
kształcie. Każda bułeczka zostaje lekko rozwałkowana, a następnie palcami robi
się na środku otwór i z wyczuciem powiększa się go, aż osiągnie się średnicę
kilku centymetrów. Później oczywiście bubliczki gotowane są we wrzątku,
smarowane jajkiem (lub jajkiem z mlekiem) i posypywane makiem. Bubliki w
piekarniku wyrastają na piękne oponki o przyrumienionej gładkiej skórce. Standardowo
są grubsze niż obwarzanki, choć piecze się je w różnych wariantach wielkości. Wyglądem
bardziej przypominają nowojorskie bajgle, niż krakowskie obwarzanki, choć w
smaku są jedynie nieco słodsze od krakowskiego wypieku.
Poniżej starałam się zaprezentować przepis, który w moim
odczuciu ma najwięcej cech typowych dla tradycyjnego kresowego wypieku. Sadzę,
że takie właśnie bubliczki sprzedawano niegdyś na ulicach Lwowa i na jarmarkach
południowo-wschodniej Polski. Obecnie bułeczki te nadal są popularne i na Ukrainie
i w Rosji, przy czym piecze się je w wielu wariantach, w tym na słodko ze
słodkimi polewami. W Polsce natomiast niepodzielnie panują obwarzanki
krakowskie, a w Stanach Zjednoczonych bajgle.
Bubliczki - kuchnia kresowa |
Bubliczki - kuchnia kresowa |
Składniki na 14 średnich bubliczków (waga 1 surowego
bubliczka 60 g, a upieczonego 54 g):
Zaczyn:
- 15 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 g mąki pszennej
- 100 g wody
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 110 g wody
- 50 g cukru
- 8 g soli
- 40 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2-3 łyżki suchego maku
Przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy z cukrem, a
następnie dodajemy mąkę (150 g) i ciepłą wodę (100 g). Całość mieszamy
dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
około godzinę.
Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, ciepłą wodę, cukier,
sól i masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odstawało od ręki.
Ciasto zostawiamy w misce lekko oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Ciasto dzielimy na równe porcje (ważyłam po 60 g) i każdą
bułeczkę lekko rozciągamy na boki, po czym końce łączymy pod spodem. Powtarzamy
to kilka razy, żeby bułeczka przypominała od góry gładki balonik. Bułeczki
spłaszczamy lekko i odstawiamy przykryte ściereczka na 30 minut.
Po tym czasie w na środku każdej bułeczki robimy palcami otwór i delikatnie go
powiększamy na kształt bransolety, ugniatając lekko powstały okrąg (zewnętrzna
średnica około 10 cm). Tak przygotowane bubliczki zostawiamy przykryte ściereczką
na około 2 godziny.
W szerokim naczyniu (na przykład na patelni z wysokimi
brzegami) zagotowujemy wodę i lekko ją solimy (duża szczypta soli). Wody musi
być co najmniej 3-4 cm. Na gotującą się wodę wrzucamy pojedynczo bubliczki.
Wyrośnięte ciasto od razu wypłynie na wierzch. Wrzucamy tyle bubliczków, żeby
każdy miał miejsce na powierzchni. Po 20 sekundach wyciągamy bubliczki łyżką
cedzakową i po odsączeniu spodu z nadmiaru wody układamy je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (grzałka góra-dół, niska półka). Bubliczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, do ładnego zrumienienia (czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek).
Bubliczki to typowa przekąska „do ręki”, ale można je też
przekroić i posmarować masłem, dżemem, czy czym tylko chcecie :)
Bubliczki - kuchnia kresowa |
Bubliczki - kuchnia kresowa |
Bubliczki - kuchnia kresowa |
Bubliczki - kuchnia kresowa |
Bubliczki - kuchnia kresowa |
Bubliczki - kuchnia kresowa |
Wśród wielu regionalnych przepisów są tam również przepisy kuchni kresowej
Tutaj warto zajrzeć, żeby poczytać o bubliczkach:
http://ivona.bigmir.net/cooking/toowners/321644-Bubliki--Istorija-vkusnoj-vypechki
http://zwidelcemwsrodksiazek.pl/index.php?title=Bajgle,_precle,_obwarzanki
A tutaj, żeby obejrzeć, jak wyrabiać bubliczki:
https://www.youtube.com/watch?v=XMWJu9_WVlg
o rany ale fajne, zapisuje i może kiedyś zrobię
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobne ale do wody dawało się sody
OdpowiedzUsuń