Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka |
W moich poszukiwaniach tradycyjnych przepisów z naszego
regionu od czasu do czasu trafiam na perełki – wyjątkowe dania, o których
wcześniej nie słyszałam, a które szczególnie przypadły mi do gustu. Taka
właśnie jest zupa ze świeżych ogórków z Maćkówki. W naszej tradycji kulinarnej to
kiszone ogórki zajmują bardzo ważną rolę. Spory czy jedynie słuszna jest zupa
ogórkowa z ziemniakami czy z ryżem (oczywiście, że z ryżem!) toczą się od
dawna. Tymczasem zupa ze świeżych ogórków jest zupełnie poza tą konkurencją.
Starte zielone ogórki i marchewka podduszone na maśle stanowią podstawę zupy
gotowanej na wywarze z drobiu. Zupę zaprawia się śmietaną i podaje z
ziemniakami. Ta pyszna zupa, mimo że ugotowana jest na wywarze mięsnym, na
dodatek z liściem laurowym i zielem angielskim, pachnie latem. Jeśli Wy też nie
znacie tej zupy, spróbujcie koniecznie :)
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Maćkówki (powiat przeworski) opublikowano w zbiorze kulinarnych receptur pt. „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego” wydanym przez Centrum Kulturalne w Przemyślu.
Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków
- 2 duże marchewki
- 1 łyżka masła
- 2 litry wody
- 200 ml śmietany
- kości kulinarne
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3 duże ziemniaki
- świeży koperek
Kości kulinarne gotujemy w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy wywar.
Ogórki myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki i marchewkę smażymy na maśle przez 5-10 minut. Dodajemy je do wywaru mięsnego, wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Zupę podbijamy śmietaną, zagotowujemy i na koniec dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
Zupa ze świeżych ogórków - kuchnia podkarpacka |
Zupa ze świeżych ogórków - kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
przepisów w zakładce
dobry-przepis
OdpowiedzUsuńPysznosci, kocham ogorkowa! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Zupę gotowałam już dwukrotnie, pycha. Przepis podesłałam mamie i także bardzo smakowała. Wchodzi na stałe do spisu letnich zup.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Ja też zostałam fanką tej zupy od pierwszego razu :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa. Polecam
OdpowiedzUsuńŚmietana słodka czy 18%
OdpowiedzUsuńJa preferuję 18%
Usuń