piątek, 14 października 2016

Kokietki – kuchnia podkarpacka


Kokietki to lekko słodkie chrupiące ciasteczka z makiem, które w smaku bardzo przypominają sucharki, choć są od nich znacznie cieńsze.
Ciasteczka te mogą być przekąską, ale równie dobrze pasują do pikantnego barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia.
Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak ten rodzaj ciasta przy wyrabianiu stawia duży opór, dlatego wymaga sporo siły ;)

Składniki na około 50 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 50 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki suchego maku + 1/2 łyżki do posypania ciastek
  • szczypta soli


Na stolnicy mieszamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, cukier, sodę, szczyptę soli, ocet, jajko i łyżeczkę wrzącej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut. Następnie dodajemy suchy mak i dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy cienko (na 2 mm) i rozcinamy radełkiem na niewielkie romby. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Delikatnie posypać makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 17 minut.



Źródło: "Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej" Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Ziemia Brzozowska" (przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wary)


Przepis bierze udział w akcji:


4 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wyglądają te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  3. Z makiem!! Jak my teraz nabrałyśmy ochoty na mak <3 PYchotka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie się prezentują. Wręcz kokietują swym wyglądem ze zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.