Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka |
Kapuśniak to jedna z tych polskich zup, które każdy zna i każdy gotuje, choć każdy ma na nią swój sposób. W niektórych regionach gotuje się ją z kapusty białej, ale na wschodzie kraju zwykle używa się kapusty kiszonej. Przepis z Nielepkowic na Podkarpaciu (okolice Jarosławia) jest jednak niepowtarzalny z powodu składników zupy. Poza kapustą kiszoną, która już sama w sobie jest kwintesencją kapuśniaka, w zupie gotujemy również groch. To połączenie smaków przywołuje na myśl świąteczną kapustę z grochem. Dodatkowo zupa podbita jest śmietaną, co również w kapuśniaku nie zdarza się często. Kapuśniak z grochem to zupa o zdecydowanym smaku i intensywnym aromacie. Jest idealna na rozgrzewkę w chłodne dni.
Przepis pochodzi od Zespołu „Nielepkowice” z Nielepkowic.
Został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa
podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- około 3 litry wody
- 300 g grochu (okrągłego, w połówkach lub całego)
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziemniaków (rozgotować osobno)
- 1 duża marchew
- 300 g boczku
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 4 łyżki śmietany
- majeranek, sól, pieprz, kminek do smaku
Składniki na zasmażkę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Wodę zagotowujemy, dodajemy ziarenka pieprzu oraz ziela
angielskiego i gotujemy 5 minut. Dodajemy groch, startą marchew i dalej gotujemy
do miękkości grochu. Po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną, którą wcześniej
odciskamy i kroimy. Dodajemy również cebulę podsmażoną z boczkiem pokrojonym w
kostkę. Gotujemy około 15 minut.
Na małej patelni przygotowujemy zasmażkę: do roztopionego
masła dodajemy mąkę i chwilę razem smażymy. Zasmażkę dodajemy do zupy razem z
rozgotowanymi ziemniakami. Na koniec podbijamy śmietaną i doprawiamy majerankiem,
kminkiem, solą i pieprzem.
Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka |
Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka |
Więcej tradycyjnych podkarpackich
przepisów
w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.