Podkarpackie gołąbki |
Już od dziecka lubiłam dzień Wszystkich Świętych. W mojej rodzinie był to czas rodzinnych spotkań na cmentarzu i przy gościnnym stole. Na to jedno święto, raz w roku, zjeżdżała się rodzina rozsiana po Polsce, celebrując wspólnie ten dzień. Nas, dzieci, rozmowy dorosłych nie za bardzo interesowały. Poświęcaliśmy się w całości robieniu rękawic i palców z gorącego wosku, topiącego się w zniczach. A nasze mamy, ciocie, babcie? Zapewne planowały jak nakarmić całe to zmarznięte towarzystwo :)
Dzisiaj nie mam dla Was nowego przepisu, ale mam pytanie.
Czy u Was w domu również na Wszystkich Świętych robiło się gołąbki? Odkąd
pamiętam było tak w domu babci i do tej pory tak jest, choć w jej kuchni gotują
już inne ręce. Było tak również u moich ciotek w okolicy. Nie zastanawiałam się
nad tym nigdy, aż do momentu, kiedy przeglądając jakiś regionalny przepis na gołąbki
przeczytałam, że przygotowuje się je tradycyjnie 1 listopada. Zapytałam o ten
zwyczaj kilka znajomych osób i u nich w domach również na powrót z cmentarza
przygotowuje się gołąbki. To bardzo praktyczne, bo danie można przygotować
wcześniej i długo trzyma temperaturę, a ciepłe danie po takim dniu jest nieocenione.
W tym szczególnym dniu to nie jedzenie jest najważniejsze, jednak jest częścią naszych rodzinnych i regionalnych zwyczajów. Czy gołąbki to nasze tradycyjne danie na Wszystkich Świętych? Liczę na Wasze odpowiedzi, szczególnie na Facebooku, bo tam chętnie komentujecie moje posty :)
Tymczasem przypomnę kilka przepisów na podkarpackie gołąbki,
które zamieściłam do tej pory na blogu. Z kaszą jęczmienną, gryczaną, z ziemniakami. Brakuje tylko klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem, ale te zapewne najlepsze robiła Wasza mama ;)
Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem
Gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
Gołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego
Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami
Więcej regionalnych przepisów
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
U nas też zawsze gołąbki (tradycyjne z ryżem i mięsem) były daniem na Wszystkich Świętych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dzięki za komentarz :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńU mnie gołąbki z ziemniakami. Pycha
OdpowiedzUsuńU mnie też gołąbki na 1 listopada. Jestem z Sanoka, a mama i babcia pochodzą ze Strachociny. Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu za komentarz. Pozdrawiam :)
Usuńpycha wszystkie to wspomnienia smakow mlodosci dziekuje
OdpowiedzUsuń