Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka |
Przeczytałam kiedyś tezę, że nazwy popularnych w Polsce
potraw, odnoszące się do odległych miejsc, bardziej wyrażają nasze wyobrażenie
o kuchni tych obcych nam zakątków świata, niż wskazują na faktyczne pochodzenie
dania, czy choćby jego składników. Za przykład podawano śledzie po japońsku,
kurczaka po chińsku i jeszcze kilka innych dań, które raczej inspirowane są
obcymi kuchniami, niż się z nich wywodzą. Teza ta zapewne jest słuszna, choć w
mojej ocenie nie można jej odnieść do kuchni regionalnej.
Podkarpacie jest małym tyglem kultur, gdzie z kuchnią polską
spotyka się kresowa kuchnia wschodu, łemkowska kuchnia południa i kuchnia galicyjskiego
zachodu. Na tak niewielkim obszarze dość łatwo dostrzec różnice we wpływach tych
obcych kuchni w zależności od mikroregionu. Regionalne dania odzwierciedlają te
wpływy nie tylko w powszechności dań zaczerpniętych od innych kultur, ale
również w ich nazwach. Nie sądzę, by gospodynie z okolic Lubaczowa gotowały
barszcz wołyński, gołąbki litewskie, czy piekły sernik podolski jako znak ich
wyobrażeń o kuchni ukraińskiej czy litewskiej. Do naszego zakątka kraju potrawy
z kuchni wschodniej przywędrowały razem z ludnością napływającą z tamtych stron
– nie tylko w czasach wysiedleń Kresowiaków, ale i dużo wcześniej, kiedy
granice Polski sięgały po Morze Czarne. Jeśli w kuchni polskiej zadomowiły się
takie dania jak pierogi ruskie czy barszcz ukraiński, można podejrzewać, że i
te mniej znane lokalne potrawy mogą mieć rodowód zgodny ze swoją nazwą.
Bardzo prawdopodobne, że gołąbki ruskie zawdzięczają swoją
nazwę pochodzeniu z tego samego regionu, co pierogi ruskie, czyli z Rusi
Halickiej. O regionie tym mówiono, że „hreczką stoi”, ponieważ kasza gryczana
(hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej
ludności.
Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Miasta z gminy
Leżajsk został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych
województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i
Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1/2 główki świeżej kapusty
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Składniki na sos grzybowy:
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka |
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie gołąbki
i nie tylko
w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
Zapraszam :)
Bardzo smakowicie się prezentują! <3
OdpowiedzUsuńPrzygotuję je z przyjemnością - przepis zapisałam :D
Serdecznie pozdrawiam :)