środa, 21 października 2020

Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka


Kruchy placek z jabłkami to bardzo popularne ciasto, mimo to dobry przepis zawsze będzie w cenie. Podkarpackie ciasta z jabłkami są podobne do tych, które piecze się w innych regionach, jednak nasze gospodynie lubiły je piec z pewnymi specyficznymi dla lokalnej kuchni dodatkami. Jednym z nich jest amoniak, który użyty obok proszku do pieczenia sprawi, że ciasto będzie miało lekko porowatą strukturę i nie będzie nadmiernie nasiąkało sokiem z jabłek. Dzięki amoniakowi placek z jabłkami dłużej zachowa świeżość. Drugim „tajnym” składnikiem jest łyżka smalcu. Ta niewielka ilość smalcu zwiększa kruchość ciasta i bardzo delikatnie wpływa na jego smak. Oba te składniki zalecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich Przysieki, których przepis dzisiaj polecam. Pochodzi on z publikacji „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”.


Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka


Składniki na brytfankę 25x35 cm:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny (można użyć masła)
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki amoniaku
  • 150 g cukru
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier do jabłek
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę siekamy z masłem/margaryną, smalcem, żółtkami, proszkiem do pieczenia, amoniakiem, śmietaną i cukrem (150 g). Krótko wyrabiamy jednolite ciasto i dzielimy je na 2 części.

Jabłka obieramy i kroimy lub ścieramy na grubej tarce. Dodajemy cynamon i cukier według własnych upodobań i zależnie od kwaśności jabłek. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciskamy nadmiar soku.

Na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy rozwałkowaną połowę ciasta. Na nią wykładamy jabłka, po czym przykrywamy drugą rozwałkowaną połową ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół), wkładamy ciasto i pieczemy je około 50-60 minut. Po przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

 

Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

 


Więcej regionalnych ciast w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)



1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.