niedziela, 15 października 2017

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka

Wszelkie kasze w kuchni podkarpackiej zajmują bardzo ważne miejsce. Nasze prababcie, babcie i mamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapiekały je. Kasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną z grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem.
Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką i zmielonym boczkiem. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej, ale równie dobrze można je przygotować z białej kapusty. Taka wersja gołąbków przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kaszy gryczanej. Suszone grzyby podkreślają jej smak, a cebulka i boczek sprawiają, że kasza nie jest sucha i jałowa.
Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka
Składniki:
  • 1 duża główka włoskiej kapusty (może być też biała)
  • 500 g kg kaszy gryczanej
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 500 g chudego surowego boczku
  • 2 cebule
  • sól i pieprz.
Grzyby zalewamy wodą na noc, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Możemy też zalać je wrzątkiem w dzień przygotowywania gołąbków i gotować około 45 minut. Grzyby odcedzamy i kroimy w kosteczkę. Wywar po grzybach zachowujemy.
Kapustę sparzamy w osolonej wodzie, oddzielamy liście i odcinamy z nich zgrubiały wierzch środkowych nerwów.
Boczek mielimy.
Kaszę gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Cebulę siekamy i dusimy na maśle. Dodajemy do niej pokrojone grzyby i zmielony boczek. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kilka minut, a następnie mieszamy z kaszą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Przygotowane gołąbki układamy w rondlu, zalewamy bulionem z dodatkiem wywaru z grzybów (lub samym osolonym wywarem grzybowym) i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Możemy je również upiec w piekarniku. W przypadku kapusty włoskiej (tak, jak u mnie) wystarczy godzina w 180 stopniach C.
Gołąbki podajemy duszone lub podsmażone Pasuje do nich zarówno sos grzybowy, jak i pomidorowy.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka



Zapraszam również na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ



Przepis bierze udział w akcji „Kuchnia krajów słowiańskich”

Kuchnia krajów słowiańskich 2017



7 komentarzy:

  1. A u nas dzis na obiad byly tradycyjne w mojej kuchni golabki w kapuscie wloskiej z ryzem, miesem, pieczarkami i suszonymi grzybami:-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to podobnie jak u mnie, choć mama zawsze używała do tradycyjnych gołąbków z ryżem białej kapusty :)

      Usuń
    2. U mnie gołąbki zawsze z białej kapusty, z włoskiej mi nie smakują. Z kaszą gryczaną i grzybami są obowiązkową pozycją na Wigilię, ale wtedy bez boczku. Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Gołąbki bardzo lubię, a te wyglądają wyjątkowo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie połączenie smaków musi być naprawdę bardzo dobre! Kasza i grzyby to idealna para :) Pozdrawiamy - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy gołąbki ale z grzybami jeszcze nie jadłyśmy takiego farszu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie gołąbki nie mają sobie równych :) jestem z Podkarpacia, więc znam ich smak :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.