Zupa ruska - kuchnia podkarpacka |
Podkarpacie to bogaty kulturowo region, w którym przeplatają
się różne tradycje kulinarne – od staropolskich, przez galicyjskie, kresowe,
żydowskie, po huculskie, łemkowskie i bojkowskie. Na lokalną tradycję wywarła
wpływ również ludność pochodzenia rusińskiego, tzw. Zamieszańcy, zwani też
Ruskimi, którzy osiedli na północ od Krosna, zakładając i zasiedlając kilka
miejscowości. Być może to w ich regionalnej kuchni należy szukać źródeł
tradycji przyrządzania przez gospodynie z okolic Błażowej zupy zwanej ruską
albo zacierką.
Ruska zupa to proste danie złożone z ziemniaków, skubanych klusków
i mleka. Zupę tę przygotowuje się szybko, a składniki na nią dostępne są cały
rok. W regionie podawano ją głównie na śniadanie lub na kolację, jako
samodzielne, syte danie.
Zwyczaj jadania ruskiej zupy w okolicach Błażowej przetrwał
do dzisiaj, co świadczy o walorach tego prostego, ale smacznego dania.
Zupa ruska - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1-2 szklanki mleka
- sól
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy niewielką
ilością wody, solimy i gotujemy. W międzyczasie z mąki, ciepłej wody i soli
robimy miękkie elastyczne ciasto, jak na pierogi. Do mąki dodajemy dużą
szczyptę soli i po troszkę wlewamy wodę. Wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto
osiągnie właściwą konsystencję. Z ciasta skubiemy małe kluseczki i wrzucamy je
do gotujących się ziemniaków. Kiedy będą miękkie dolewamy mleko i ewentualnie
solimy zupę do smaku.
Zupa ruska - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
po więcej przepisów na regionalne zupy
i nie tylko :)
Moja Rodzina pochodzi z Podkarpacia. Moja Babcia robiła taką zupę <3. Wieki nie jadłam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń