Sernik z ziemniakami z Rożniatowa - kuchnia podkarpacka |
Ziemniaki w serniku to intrygujący dodatek, choć w naszym
regionie nie spotyka się wiele tego rodzaju przepisów. Ugotowane, zmielone
ziemniaki dodane do masy serowej zastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po
upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z
Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na
cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku z Rożniatowa na spodzie jest
kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba
te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego sernika.
Przepis Zespołu z Rożniatowa można znaleźć w publikacji „Tradycyjne
jadło pogranicza nadsańskiego”.
Sernik z ziemniakami z Rożniatowa - kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto ciemne:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik:
- 1,2 kg białego sera (twarogu)
- 400 cukru
- 8 żółtek
- 8 białek
- 250 g roztopionego masła
- 2 cukry waniliowe
- 2 budynie śmietankowe
- 2 duże ziemniaki
Ciasto orzechowe:
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 4 białka (żółtka można nadprogramowo dodać do sernika lub wykorzystać do innych celów)
- 5 łyżek cukru
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Studzimy.
Ser i ziemniaki mielimy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do
pieczenia.
Przygotowujemy ciemne ciasto na spód. Wszystkie składniki
ucieramy w misce drewnianą łyżką i przekładamy na dno blaszki.
Ser i ziemniaki ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem
waniliowym, roztopionym masłem i budyniem w proszku. Osobno ubijamy białka,
dodajemy je do sernika i delikatnie mieszamy. Sernik wykładamy na ciemne
ciasto.
Na koniec przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy
dodając stopniowo cukier. Kiedy piana jest sztywna, dodajemy orzechy i
delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na sernik.
Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka
góra-dół) przez około 50-60 minut (oryginalna temperatura pieczenia to 200
stopni C, ale u mnie 180 jest wystarczające).
Sernik z ziemniakami z Rożniatowa - kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie ciasta
i nie tylko
w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
Nie znajac tego przepisu odkad pamietam zawsze moja Mama dodawala gotowane ziemniaki do serowca. Miala wyjatkowo komfortowa sytuacje, bo znajoma gosposia przynosila wysmienity ser, a pomimo tego sernik byl z ziemniakami. Zawsze rowniutki jak blat. Ja osobiscie nie lubie na spodzie, za to musi byc duzo bakalii ( przed dodaniem obtaczam w proszku budyniowym) skorka pomaranczowa( domowa) skorka z cytryny i rodzynki. Ser twarogowy kupuje w sklepie i wypiek jest tez dobry. Bardzo dziekuje za Wasze przepisy !!!!
OdpowiedzUsuńRównież uważam, że swojski ser z dobrego źródła jest najlepszy. Jak tylko mam okazję, kupuję go na targu, zawsze od tej samej pani z Dzikowca. Jest tak dobry, że moje dziecko je go łyżeczką :)
UsuńI też nie jestem fanką spodów w sernikach, ale ten z ucieranego ciasta przypadł mi do gustu.
Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że przepisy się przydają :)
Bardzo dziękuję za ten przepis i wszystkie inne.
OdpowiedzUsuńNiektóre podobne przepisy mam w zeszycie po mojej Teściowej(np."pakowaniec"), która pochodziła z Przeworska.
Dzisiaj już kolejny raz robiłam "proziaki" wg przepisu tutaj zamieszczonego.
Przypominają mi łańcuckie dzieciństwo i kuchnię mojej Mamy.
Pani bloga znalazł przypadkiem mąż.
Oboje wciąż mieszkamy na Podkarpaciu, w Radymnie.
Pozdrawiam serdecznie.
Marta
Bardzo się cieszę, że przepisy z bloga przywołują miłe wspomnienia. Takie komentarze zawsze mnie motywują, a Twój (bądźmy na Ty) dodatkowo mnie zaintrygował, ponieważ nie słyszałam nigdy o pakowańcu. Chętnie utrwalę na blogu taki rodzinny przepis, jeśli tylko miałabyś ochotę podzielić się nim.
UsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam Was oboje :)
Pakowaniec był tutaj tylko pod inną nazwą. Może po prostu wkleję link do mojego bloga gdzie podałam przepis.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
http://nietylkoroze.blogspot.com/search/label/pakowaniec
Mimo, że mieszkam koło Leżajska to nie jadłam nigdy sernika z ziemniakami. Wypróbowałam ten sernik i mogę śmiało powiedzieć, że znajduję się na mojej liście top :) Na święta idealny :) Super strona i chętnie tutaj zaglądam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że znalazłaś u mnie przepis, który się sprawdził :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń