wtorek, 25 lutego 2020

Placuszki z ziemniakami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka


Niekiedy małe, niepozorne detale stają się cechą charakterystyczną lokalnej kuchni, odróżniającą ją od innych. Szczypta sproszkowanej czerwonej papryki w farszu do pierogów to zwyczaj typowy dla okolic Rokietnicy w powiecie jarosławskim. Ten sam farsz z papryką używany jest również w innym regionalnym daniu. Są to placuszki z ziemniakami, które w smaku przypominają nieco wytrawne racuchy, tyle że nadziewane pierogowym farszem.
Przepis na to nietypowe danie otrzymałam od Pań ze Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, za co im serdecznie dziękuję.

Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka

Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • ½ łyżki soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g białego sera (twarogu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • olej do smażenia


Zaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i tłuczemy, bądź przeciskamy przez praskę. Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy ser, cebulkę z masłem i całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie może być gorące), dodajemy je do mąki razem z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy elastyczne ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Z ciasta na dłoni formujemy placuszki, nakładamy na nie farsz i zamykamy, dokładnie zlepiając brzegi.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
Placuszki z ziemniakami podajemy na ciepło lub na zimno. Będą smakowały z pikantnymi sosami lub jako dodatek do innych dań.

Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka

Zapraszam do zakładki



1 komentarz:

  1. łał! jeszcze czegoś takiego nie spotkałam ;) zapisuję, jestem ich bardzo ciekawa! :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.