Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka |
Niekiedy małe, niepozorne detale stają się cechą
charakterystyczną lokalnej kuchni, odróżniającą ją od innych. Szczypta sproszkowanej
czerwonej papryki w farszu do pierogów to zwyczaj typowy dla okolic Rokietnicy
w powiecie jarosławskim. Ten sam farsz z papryką używany jest również w innym
regionalnym daniu. Są to placuszki z ziemniakami, które w smaku przypominają
nieco wytrawne racuchy, tyle że nadziewane pierogowym farszem.
Przepis na to nietypowe danie otrzymałam od Pań ze
Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, za co im serdecznie dziękuję.
Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka |
Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 i ½ szklanki mleka
- ½ łyżki soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g białego sera (twarogu)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- słodka papryka w proszku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Zaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy i
gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i tłuczemy, bądź przeciskamy
przez praskę. Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy
ser, cebulkę z masłem i całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku
(nie może być gorące), dodajemy je do mąki razem z pozostałymi składnikami.
Wyrabiamy elastyczne ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. W razie
potrzeby podsypujemy mąką.
Z ciasta na dłoni formujemy placuszki, nakładamy na nie
farsz i zamykamy, dokładnie zlepiając brzegi.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron
na złoty kolor.
Placuszki z ziemniakami podajemy na ciepło lub na zimno. Będą
smakowały z pikantnymi sosami lub jako dodatek do innych dań.
Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
łał! jeszcze czegoś takiego nie spotkałam ;) zapisuję, jestem ich bardzo ciekawa! :D
OdpowiedzUsuń