Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka |
Młoda kapusta podana do obiadu to oznaka pełnej wiosny. W
naszym regionie młodą kapustę dusi się często na rosole i zaprawia się zasmażką
z cebulą. Do młodej kapusty dodaje się przecier pomidorowy, a w okolicach
Mielca zamiast przecieru dodaje się śmietanę, najlepiej kwaśną. Świeży koperek
dodany pod koniec gotowania podkreśla smak młodej kapusty i czyni z niej
prawdziwie wiosenne danie.
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 500 ml rosołu
- 2-3 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z zagotowaną wodą.
Gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Podgotowaną kapustę podlewamy gorącym rosołem i
dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę.
Cebulę drobno siekamy, solimy i dusimy na maśle. Dodajemy
mąkę i jeszcze chwilę razem smażymy. Zasmażkę i śmietanę dodajemy do kapusty,
mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany koperek.
Kapusta jest najlepszym dodatkiem do młodych ziemniaków i
mielonych kotletów.
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
po więcej regionalnych
przepisów :)
Ależ narobiłaś mi ochoty na młodą kapustkę :) Podkradnę ten przepis, bo lubię nowości!
OdpowiedzUsuńBrakuje w przepisie zielonej cebulki i pietruszki
UsuńMoże być:)
UsuńNiebawem zjem taką kapustę, bo mnie zachęciłaś. Jest to również smak mojego dzieciństwa, samo patrzenie na zdjęcia budzi miłe wspomnienia. :) Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
OdpowiedzUsuńNiestety ciężko przekonać lokalne punkty do wpisania regionalnych dań do swych menu gdzie jako "danie inspirowane regionem" widnieje... schabowy z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńLepsze to, niż pierogi ze szpinakiem i fetą ;)
Usuń