poniedziałek, 25 maja 2020

Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka

Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka


Młoda kapusta podana do obiadu to oznaka pełnej wiosny. W naszym regionie młodą kapustę dusi się często na rosole i zaprawia się zasmażką z cebulą. Do młodej kapusty dodaje się przecier pomidorowy, a w okolicach Mielca zamiast przecieru dodaje się śmietanę, najlepiej kwaśną. Świeży koperek dodany pod koniec gotowania podkreśla smak młodej kapusty i czyni z niej prawdziwie wiosenne danie.

Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 500 ml rosołu
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z zagotowaną wodą. Gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Podgotowaną kapustę podlewamy gorącym rosołem i dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę.

Cebulę drobno siekamy, solimy i dusimy na maśle. Dodajemy mąkę i jeszcze chwilę razem smażymy. Zasmażkę i śmietanę dodajemy do kapusty, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany koperek.

Kapusta jest najlepszym dodatkiem do młodych ziemniaków i mielonych kotletów.

 

Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka


Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka

  

Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej regionalnych przepisów :)



6 komentarzy:

  1. Ależ narobiłaś mi ochoty na młodą kapustkę :) Podkradnę ten przepis, bo lubię nowości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebawem zjem taką kapustę, bo mnie zachęciłaś. Jest to również smak mojego dzieciństwa, samo patrzenie na zdjęcia budzi miłe wspomnienia. :) Pozdrawiam Cię serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety ciężko przekonać lokalne punkty do wpisania regionalnych dań do swych menu gdzie jako "danie inspirowane regionem" widnieje... schabowy z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.