Jajka z rzeżuchą – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Skołyszyn, gmina Skołyszyn, powiat jasielski
Smak rzeżuchy jest bardzo intensywny, dlatego zwykle bywa
ona zaledwie dodatkiem podkreślającym smak przystawek, czy sałatek. Panie z
Koła Gospodyń Wiejskich w Skołyszynie proponują jednak użyć jej do
przygotowaniu farszu do jajek i to w towarzystwie dość niespotykanego
składnika, mianowicie parówek. Smak tak przygotowanego farszu jest niecodzienny
i oryginalny, a jednocześnie połączenie rzeżuchy i parówek sprawdza się. Jest
to więc pomysł na podanie nietypowego dania lub na wykorzystanie parówek w
niecodzienny sposób.
Przepis pochodzi z publikacji LGD Liwocz „Wielkanocne smaki.
Świąteczne smaki – część I”.
Jajka z rzeżuchą – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g ugotowanych parówek
- 2 łyżki rzeżuchy drobno pokrojonej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Jajka obieramy, kroimy na 2 połówki i wyjmujemy z nich żółtka.
Żółtka, parówki i rzeżuchę miksujemy. Dodajemy majonez z
musztardą i doprawiamy całość solą i pieprzem (farsz ma być pikantny).
Farszem napełniamy połówki białek i dekorujemy.
Jajka z rzeżuchą – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
specjałów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.