środa, 14 grudnia 2016

Twarożniki z sera – kuchnia podkarpacka

Twarożniki z sera
W podkarpackiej kuchni nie brakuje różnego rodzaju smażonych placuszków, jak i nie brakuje dań z wykorzystaniem białego sera (twarogu). Twarożniki to połączenie obu tych elementów – smażone placuszki z twarogu wyrobionego na ciasto z mąką, jajkami i cukrem. Świetnie smakują nie tylko posypane cukrem pudrem, ale i z konfiturą.
Przepis pochodzi z okolic Krosna, od Koła Gospodyń Wiejskich Węglówka, a można go znaleźć w publikacji „Smaki regionalne. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.

Składniki:
  • 750 g sera białego (twarogu)
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do panierowania
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Ser biały rozkruszamy w misce, dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na stolnicę, chwilę jeszcze wyrabiamy, formujemy twarożniki o grubości 1 cm i obtaczamy w mące.
Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy placki na złoty kolor z obydwu stron. Posypujemy cukrem pudrem.








30 komentarzy:

  1. Wspaniałe i bardzo apetyczne placuszki. Zapisuję do jak najszybszego zrobienia :D Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Regionalne przepisy zwykle są niepozorne i zwykle kryją w sobie przyjemną niespodziankę :)

      Usuń
  3. Jadłam kiedyś takie placuszki z serem i były pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  4. tego dania nie znam, a uwielbiam wszystkie placuszki i ser biały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje Trole uwielbiają je z konfiturą malinową. Ja w zresztą też. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Ci za piękne komentarze na moim blogu <3 A teraz o placuszkach :) Takie z serem to przepyszna alternatywa dla zwykłych racuchów. Ja lubię je z "galaretką" z porzeczki, która jest kwaskowa i słodka zarazem. Lubie też takie podobne gotowane z dziurką w środku (jak kluski śląskie) polane masełkiem i galaretką. I zapytam niesmiało o Twoje imię, bo szukałam, ale jakoś nie mogę się doszukać, choć wiem, że to może być Twój sekret. Basia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą owocową galaretką na pewno smakują genialnie :) Co do pozostałych tematów, to lecę do Babowni ;)

      Usuń
    2. A jaki twarożek najlepszy??☺

      Usuń
    3. Oczywiście że domowy, ale może być półtłusty ze sklepu :)

      Usuń
  7. A można je smażyć na teflonowej patelni? Bez tłuszczu? Albo upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowałam smażyć ich bez tłuszczu, albo piec, ale myślę, że w piekarniku mogłyby zeschnąć zamiast się upiec, natomiast smażenie na patelni bez tłuszczu może się sprawdzić.

      Usuń
  8. A ile placuszków wychodzi z tego przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie odkryłam przepis ;pycha;szybko się robi a jeszcze szybciej znikają.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam takie placki kilkanaście lat temu już, jak moje dzieci były małe, a moja mama robiła mi je w dzieciństwie, ale nie wiedziałam, że maja taka fajną nazwe - twarożniki, jedno jest pewne zawsze mi smakowały i do tej pory to się nie zmieniło :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,a jak mam 0.5 kg sera z wiaderka to może być?jakie wtedy proporcje dać?i ile wyjdzie placuszków?��

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam w planie podobne, tyle że z kaszą manną. Robiłaś już takie?

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.