poniedziałek, 9 października 2017

Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka

Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem, cynamonem. Z tego bogactwa możliwości wybrałam dzisiaj drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Spróbujcie i poczujcie się… jak w domu :)

Przepis pochodzi z kuchni rzeszowskiej, a zdradziły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzemienicy (gmina Czarna) – źródło: publikacja LGD Eurogalicja „Tradycja, smak i wdzięk”.

Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g drożdży
  • 5 łyżek ciepłego mleka
Masa makowa:
  • 300 g maku (sparzonego, odcedzonego i zmielonego)
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • rodzynki
Masa orzechowa:
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka śmietany (słodkiej, nie gęstej)
  • 6 łyżek cukru pudru
1 słoik powideł śliwkowych.
Lukier lub polewa orzechowa.

Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i ciepłym mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie masy makowej:
Sparzony, odcedzony, zmielony mak mieszamy z pozostałymi składnikami.
Przygotowanie masy orzechowej:
Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną.

Ciasto dzielimy na 4 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, układamy ją na dnie blaszki i smarujemy powidłami śliwkowymi. Na nich układamy drugą część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto wykładamy masę makową i przykrywamy ją trzecią częścią ciasta. Wykładamy masę orzechową i przykrywamy ją ostatnią warstwą ciasta. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy drożdżówkę na dolnej półce przez około 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta szybko ciemnieje, przykrywamy go lekko folią aluminiową.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i odrobiny wrzątku. Możemy też polać je polewą czekoladową i posypać mielonymi orzechami.

Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka

Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po przepisy na inne tradycyjne drożdżówki i nie tylko :)


Przepis bierze udział w akcji „Kuchnia krajów słowiańskich”


24 komentarze:

  1. Uwielbiam drożdżowe wypieki :) Twoja drożdżówka wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego ciasta drożdżowego to my jeszcze nie jadłyśmy :D Wygląda zachwycająco :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje się niesamowicie!
    Finezja smaku w każdym poziomie tych kosteczek <3
    Spróbowałabym z ogromną przyjemnością :)
    Serdecznie pozdrawiam :) :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja Cię podziwiam za te wszystkie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mak uwielbiam więc biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko! Nigdy nie myślałam, że znajdę ten przepis w internecie. Popisowy przepis mojej mamy od wielu lat na Boże Narodzenie, ale w starym zeszycie mojej mamy pod nazwą "przekładniec świąteczny" Wszyscy się nim zawsze zachwycają !

    OdpowiedzUsuń
  7. Na Słowacji i w Czechach na Boże Narodzenie piecze się bardzo podobny drożdżowy przekładaniec pod nazwą štedrák (po polsku można by je nazwać szczodrakiem, chociaż u nas szczodraki to drożdżowe bułeczki wypiekane na Trzech Króli). Jedyna różnica taka, że tam są cztery rodzaje nadzienia: makowe, orzechowe, powidła śliwkowe/jabłka i masa serowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciekawe informacje. Te starsze przepisy nie znają granic administracyjnych :-) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. czy ciasto dlugo zachowuje swiezosc? :) nie jest za suche ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest wilgotne głównie za sprawą maku i powideł. Świeże pozostaje przez kilka dni jeśli je przykryjemy folią spożywczą - podobnie jak wszystkie inne drożdżówki :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. slicznie dziekuje :) dam znac jak wyszlo

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wyglada niesamowicie, mam jednak dwa pytania, 60 g drożdży świeżych, ile to by było suchych, nie mam dostępu do świeżych, drugie pytanie: 5 łyżek mleka? Ile to ml? Kazda łyżka ma inny rozmiar i 5 na 500g mąki wydaje się być dużo za mało , z góry dziękuję za podpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ,ja tez problem z świeżymi drożdżami i używam suchych. Do tego przepisu użyłem 1 saszetkę - torebkę drożdży instant oraz gotowy mak niebieski mielony - ciast było pyszne !

      Usuń
  11. Super przepis i chce go upiec, ale mam troche watpliwosci co do masy orzechowej : bardzo prosze mi napisac czy te skladniki sa wystarczajace (nie ma ani maki, ani jajek, ani bulki tartej). Bede wdzieczna za odpowiedz. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paniom z Krzemienicy wychodzi warstwa orzechowa z takich składników, mi również, więc i Tobie powinna :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Jest przepyszny. Upiekłam dziś ale bez orzechòw i też jest pyyyyszny 😊. Coś mi się wydaje że to będzie mòj ulubiony przepis na ciasto drożdżowe 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło Ci do gustu. A że dopasowane do Twoich preferencji, to tym lepiej :) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Dzień dobry, czy w masie makowej mają być 3 żółtka, a nie 3 białka ubite, bo wyszła mi ta masa bardzo gęsta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie są żółtka i tak też piekłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Ja to piekę od lat, pyszne jest, moje trochę zmienione jest warstwa maku, warstwa drylowanych wiśni otaczam je w bułce tartej i warstwa czasami jabłka krojone w grube plastry trochę podsmażone na patelni albo brzoskwinie ze słoika domowej roboty tylko muszą być twarde i zmieszane z jabłkami, różnie to jest ale warstwa maku obowiązkowo dużo maku, lub czasami dolna warstwa to ubite 3-4 białka z cukrem na sztywno i do tego orzechy włoskie nie mielone plus 4-5 łyżek bułki tartej. Chyba orzechy, mak i wiśnie na wierzchu najlepsze jest 🤗🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi znakomicie! Z całą pewnością owoce wzbogacają smak ciasta, ale i wymagają więcej pracy. Podziwiam umiejętności :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.