Surówka z rzepy - kuchnia podkarpacka |
Jesienią na straganach pojawia
się wiele warzyw sezonowych. Jednym z tych, na które zawsze czekam, jest rzepa.
Warzywo to niegdyś powszednie, wręcz pospolite, staje się powoli zapomniane. Mam
takie wspomnienie dziadka, który obiera dla mnie rzepę i kroi ją na cieniutkie
plasterki. Smak był wspaniały i trochę szkoda, że we wspomnieniach naszych
dzieci rzepę zastąpi kiwi czy ananas. Szkoda tym bardziej, że rzepa ma
właściwości bakteriobójcze i rozluźniające. Wzmacnia organizm i reguluje pracę układu
odpornościowego i trawiennego. Dawniej sok z rzepy stosowano na trudno gojące
się rany. Uważano, że działa on wzmacniająco i oczyszczająco.
W kuchni podkarpackiej rzepa
używana jest głównie jako składnik sałatek i surówek. Lekko słodka i pikantna
zarazem, doskonale komponuje się z jabłkiem i ogórkiem kiszonym. W wersji,
którą dzisiaj proponuję, dodatkowo smak wzbogaca cebula oraz składnik, który
mnie nieco zaskoczył, jajko. Dzięki niemu surówka równie dobrze może być
sałatką, która pasuje do wszelkiego rodzaju szynek i schabów. Składniki surówki
łączymy używając śmietany lub oleju, według uznania.
Przepis pochodzi z okolic
Jarosławia, od Zespołu „Piwodzianie” z Piwody (gmina Wiązownica).
Źródło: „Wielka księga tradycji
kulinarnych województwa podkarpackiego” wydana przez Stowarzyszenie na Rzecz
Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Składniki:
- 1 rzepa duża lub 2 małe
- 1 ogórek kiszony
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2-4 jaja na twardo
- 250 ml śmietany lub 3-4 łyżki oleju
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz i sól do smaku
Rzepę i jabłka obieramy i
ścieramy na grubej tarce. Ścieramy również jajka i ogórki kiszone. Cebulę
kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy posiekany czosnek, śmietanę lub olej i
doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Surówka z rzepy - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do działu KUCHNIA PODKARPACKA
Przepyszna i zdrowa surówka :) Uwielbiam czarną rzepę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam rzepę! Również i nasz dziadek nas w nią zaopatrywał :) Jedliśmy jak jabłka :) Już tak dawno nie jadłam... Muszę się za nią rozejrzeć...
OdpowiedzUsuńCiekawe, że Tobie rzepa również przywołuje wspomnienie dziadka... :)
UsuńBardzo apetyczna surówka :) Pycha!
OdpowiedzUsuń