niedziela, 5 listopada 2017

Ciasto ‘Biała Dama’ – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Ciasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka

Ciasto ‘Biała Dama’ to bardzo delikatne ciasto biszkoptowe z wkładką sernikową i kremem budyniowym. Swoją nazwę zawdzięcza połączeniu białego biszkoptu na białkach (czyli Białej Damy) i biszkoptu klasycznego. Biały biszkopt wykłada się kupkami na blaszkę, a luki wypełnia się biszkoptem klasycznym i piecze jako jeden blat. Ciasto wyrasta wysokie i puszyste. Dzieli się je na 2 blaty. Sernik pieczony jest osobno. Połączenie delikatnego ciasta biszkoptowego z sernikiem i kremem budyniowym to bardzo udana, delikatna kompozycja smakowa, a ciasto jest lekkie i kremowe.
Przepis pochodzi z okolic Kańczugi (powiat przeworski) od pań z KGW Łopuszka Mała, a opublikowało go LGD „Z tradycją w nowoczesność”.

Ciasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Składniki ‘Białej Damy’:
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki biszkoptu:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki sernika:
  • 600 g zmielonego twarogu
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki kremu:
  • 1/2 l mleka
  • 3 żółtka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 220 g masła
Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia ciasta

Sernik:
Miękkie masło miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy po 1 żółtku nadal miksując. Do masła dodajemy zmielony twaróg, budyń w proszku i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy pianę z białek i mieszamy ją delikatnie z sernikiem. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut.

Ciasto biszkoptowe:
‘Biała Dama’:
Ubijamy 7 białek, a kiedy staną się sztywne i błyszczące, łyżka po łyżce dodajemy do nich cukier, nadal miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite dodajemy ocet i miksujemy. Na koniec do białego ciasta dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy kupkami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po 1 żółtku. Na koniec masę delikatnie mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Biszkopt wykładamy pomiędzy białe ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 blaty.

Krem:
Z mleka odlewamy 3/4 szklanki i mieszamy je z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko miksujemy lub mieszamy rózgą z żółtkami i cukrem oraz cukrem waniliowym, a następnie zagotowujemy mieszając, aby się nie przypaliło. Do zagotowanej masy wlewamy mleko z mąką ziemniaczaną i mieszamy do momentu zagotowania masy. Całość studzimy (warto jest wierzch budyniu przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło ucieramy mikserem i łyżka po łyżce dodajemy do niego wystudzoną masę budyniową.

Złożenie ciasta:
Na spodzie kładziemy 1 blat ciasta biszkoptowego i wykładamy na niego połowę kremu budyniowego. Na krem wykładamy sernik, a na niego drugą połowę kremu. Wierzch przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i oprószamy cukrem pudrem.


Ciasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka

Tradycyjnie już zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)


9 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.